K Vánocům neodmyslitelně patří různé tradiční pokrmy a jedním z nich je i staročeský vánoční kuba. Tento lahodný pokrm, plný voňavých hub a jemně dochucených krup, se v mnoha domácnostech připravuje jako součást vánočního menu. Jeho příprava je jednoduchá, ve výsledku je to ale nesmírně chutné jídlo, které se dokonale hodí k slavnostmínu stolu.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 3/4 l vody
- 300 g trhaných krupek
- 80 g sušených hub
- 1 šálek mléka
- 200 g sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- majoránka
- mletý pepř
Krupky dobře propereme pod tekoucí vodou a okapané je zprudka osmahneme na sádle. Pak je zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
Houby namočíme do studeného mléka a po 10 minutách je vyjmeme a nakrájíme na menší kousky.
Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, rozetřený česnek se solí a pepřem, majoránku, kmín, chvíli podusíme a pak vmícháme do krup.
Kuskem sádla vymažeme pekáček a směs do něj navršíme. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.