Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Slané dobroty, které doplní vaše vánoční cukroví

Slané dobroty, které doplní vaše vánoční cukroví

15.12.2024 - AndreaP.

Slavnostní atmosféra Vánoc není jen o sladkém cukroví, ale také o dokonalém balancování chuti. A tak je dobré se také zaměřit na drobné slané pochoutky, které přinesou příjemnou změnu na váš sváteční stůl. Tyto recepty, prověřené generacemi našich babiček, jsou staré desítky let a jejich příprava je nejen jednoduchá, ale i nostalgická. Přidejte proto k slavnostně prostřenému stolu tyto lahodné kousky slaného pečiva, vezměte si k tomu sklenici dobrého vína a užijte si nezapomenutelné chvíle plné pohodové atmosféry. 

(fotografie: Freepik)

Smetanové tyčinky

  • 50 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 6 dkg tuku
  • 1/8 l mléka nebo smetany
  • 1 žloutek
  • lžička cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 dkg kvasnic
 

Na potření : bílek, hrubá sůl, kmín

V míse rozmícháme na kašičku rozdrobené droždí, sypký cukr a vlažné mléko. K tomu prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme jemně nakrájený tuk, žloutek, smetanu (mléko) a těsto necháme na teplém místě vykynout. Pak tvoříme tenké tyčky, klademe je na vymazaný plech, potřeme bílkem, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme do zlatova.

Sýrové větrníčky z odpalovaného těsta

  • 1/8 l vody
  • sůl
  • 3 dkg másla
  • 7 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • na špičku nože kypřícího prášku

Krém : 5 dkg strouhaného sýra, 5 dkg másla, špetka papriky, špetka soli

Do rendlíku dáme vodu, tuk a špetku soli. Přivedeme do varu, přisypeme mouku a vařečkou mícháme tak dlouho, až se těsto přestane přichycovat na stěny a dno rendlíku. Dáme je do mísy a mícháme do vychladnutí. Pak přidáme kypřící prášek a vajíčka, jedno po druhém. Dobře promíchané těsto dáme do pytlíčku opatřeného hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech vytlačujeme dále od sebe hromádky. Zprudka pečeme, aby naběhly. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem.

Krém - máslo třeme se špetkou soli, papriky a strouhaným sýrem.

Pečivo z brynzy

  • 12 dkg tuku
  • 12 dkg brynzy
  • 17 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín
  • vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme brynzu a nakrájený tuk. Hmotu spojíme s vejcem a solí. Z těsta vyválíme placku, vypichujeme kolečka, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme ve středně teplé troubě.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz