Vanilkové rohlíčky jsou srdcem každého vánočního stolu. Tento drobný a křehký kousek cukroví, obalený v jemném cukru, navozuje pocit naprosté harmonie. Když se zeptáte, které cukroví je nejoblíbenější, odpověď často zní jednoznačně: vanilkové rohlíčky. Bez nich by totiž vánoční atmosféra nebyla kompletní. I když existuje mnoho způsobů, jak si tyto lahodné rohlíčky připravit, dnes se společně zaměříme na tri varianty, a sice s mandlemi, s lískovými oříšky a s čokoládou.
(fotografie: Pixabay)
Základní těsto na 70 rohlíčků:
- 140 g měkkého másla
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 bílek
- 200 g mouky
- 100 g oloupaných nebo mletých mandlí
Na pocukrování:
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce moučkového cukru
- rohlíčky z lískových ořechů: do základního těsta přidáme místo mandlí 100 g mletých pražených lískových ořechů
- čokoládové rohlíčky: do základního těsta přidáme navíc 100 g strouhané hořké čokolády a 2 lžíce rumu
Máslo ušleháme postupným přidáváním cukru na krém. Vanilkový lusk podélně nařízneme, polovinu dřeně vyškrabeme a přidáme. Vmícháme bílek a vše ušleháme na krémovou hmotu. Vmícháme mouku a mandle a z těsta rukama poprášenýma moukou tvarujeme válečky o průměru 2 cm. Jednotlivě zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, plech vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem.
Z těsta okdrajujeme asi na prst silná kolečka, ze kterých vyválíme rukou váleček se zeslabenými konci a vytvoříme rohlíček. Rohlíčky pečeme asi 15 minut.
Mezitím vyškrabeme zbývající dřeň z vanilkového lusku do směsi cukru a vanilkového cukru a ještě horké rohlíčky ve směsi obalíme. Položíme je na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Na ořechové rohlíčky orestujeme na pánvi lískové ořechy, vysypeme je na fólii a necháme ochladit a smícháme s těstem. Těsto potom připravíme stejně jako je uvedeno výše.
Na čokoládové rohlíčky nastrouháme čokoládu nahrubo a přidáme společně s rumem do těsta, které připravíme stejně jako je uvedeno výše.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.