Vůně pečených jablek a skořice, která se line kuchyní, je neodmyslitelně spojena s chladnými podzimními a zimníi večery. Jablečný závin, známý také jako štrúdl, je tradiční pochoutkou, která těší nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Tento šťavnatý moučník se skládá z tenkého plátu těsta, do kterého je zabalena lahodná náplň z jablek, cukru, skořice, rozinek, případně dalších surovin. Pro přípravu dokonalého jablečného závinu je klíčové použít kvalitní jablka, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická. Přidáním vlašských ořechů nebo nasekaných mandlí získáte pak křupavější strukturu a chuťový kontrast. A pokud chcete svému závinu dodat ještě více vůně, nezapomeňte do náplně přidat kapku rumu.
(fotografie: Freepik)
Na recept budeme potřebovat :
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/8 másla
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- citronová kůra
- šťáva z půlky citronu
- lžička skořice
- vanilkový cukr
- rozinky
- oříšky
- 5 strouhaných jablek
- 1 lžíce strouhanky
- máslo na potření
Na vále z mouky, másla, prášku do pečiva, cukru, vejce, citronové šťávy a kůry vypracujeme těsto, které necháme v chladu několik hodin odpočinout.
Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválímme obdélníkové placky. Posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, sekané oříšky a vanilkový cukr. Záviny zabalíme, potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě upečeme.
Podáváme posypaný moučkovým cukrem, doplnit ale můžeme rovněž vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.