Vánoce jsou obdobím, kdy se těšíme nejen na dárky a rodinná setkání, ale také na tradiční dobroty, které obohacují štědrovečerní tabuli. Mezi tyto sváteční laskominy bezpochyby patří i vaječný koňak - lahodný nápoj, který si oblíbili nejen dospělí, ale i děti, těm pochopitelně připravujeme upravenou verzi bez alkoholu. Příprava domácího vaječného koňaku se může stát krásným rituálem, který dodá vašemu domovu neodolatelnou vůni a zahřeje vás během chladných zimních večerů. Navíc je tento lahodný krémový nápoj i perfektním dárkem pro vaše blízké. Mnozí mají svůj osvědčený recept, ale je dobré občas vyzkoušet i nějaký nový, třeba právě tento.
(fotografie: Freepik)
Na přípravu 1 litru potřebujete:
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml třtinového rumu min. 35% alkoholu
- 200 g cukru krupice
- 8 žloutků (160 g)
- 1 vanilkový lusk
- citronová kůra (dle chuti)
Mléko uvaříme s vanilkou a citrónovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout a ihned přecedíme přes síto.
Necháme vychladit.
V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.