První adventní neděle je zde a čas předvánočních příprav nevyhnutelně před námi. A tak pilným hospodyňkám - a nejen jim - přinášíme pod heslem "rychle, snadně, chutně" trio jednoduchého cukroví. Nechť jsou Vám čokoládové tolary, pralinky a rozinkáčky užitečnou inspirací.
Čokoládové tolary
(fotografie: Freepik)
/asi 60 kusů, příprava 60 minut + 1 hodina odpočívání/
Těsto: 120 g hladké mouky, 60 g Solamylu, 120 g strouhané čokolády na vaření, 120 g měkkého másla nebo margarínu, 4 kapky mandlové esence, 90 g hnědého cukru, špetka drceného hřebíčku, špetka skořice Poleva: 150 g tmavé čokoládové polevy
Tuk našlehejte v pěnu a přidejte cukr a koření. Čokoládu smíchejte s moukou, Solamylem, mandlovou esencí a vmíchejte do krému. Ruce lehce poprašte moukou a těsto zformujte na válečky o průměru 3 cm. Válečky jednotlivě zabalte do alobalu a dejte do lednice na 1 hodinu odpočívat. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů). Z válečků odkrajujte kolečka o tloušťce asi 1 cm a pokládáme na připravený plech vyložený pečícím papírem. Tolary pečeme v troubě asi 20 minut a hotové necháme vychladnout. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Ochlazené placičky buď namáčíme celé nebo z poloviny do polevy, nebo čokoládovou polevou nepravidelně pocákáme.
Rozinkáčky
(fotografie: Freepik)
/asi 40 kusů, příprava 35 minut/
200 g hladké mouky, 100 g rozinek, 3 lžíce rumu nebo horké vody, 120 g měkkého másla nebo margarínu, 120 g cukru krupice, 2 vejce, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
Mandle nebo lískové oříšky snadno rozsekáte na prášek pomocí ručního mixéru se sekacím nádstavcem.
Pralinky
(fotografie: Freepik)
/asi 30 kousků, příprava 45 minut + 1,5 hodiny chlazení/
Hmota: 1/8 l smetany ke šlehání, 200 g mléčné čokolády (nebo 100 g mléčné a 100 g hořké), 40 g mletých lískových ořechů, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu Na obalení: 50 g hořké čokolády a 50 g mléčné čokolády
Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout. Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout. Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout asi 1 hodinu. Hořkou a mléčnou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle. Část hořké čokolády můžete nožem i nakrájet, vzniknou tak větší hobliny. Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti (optimální je zhruba velikost ořechu), rukama vytvarujeme kuličky, které okamžitě vyválíme v čokoládové drobence. Pralinky uchováváme v chladu.
Čokoládové pralinky můžete pro změnu obalit také ve dvou lžících moučkového cukru smíchaných se lžičkou mleté skořice.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.