Ať už to jsou lahodné polévky, omáčky či prosté dochucení jakéhokoliv pokrmu, tak je pro chuť důležitý zeleninový bujón. Pokud ale nechcete používat kupované kostky plné éček, máme pro vás tip. Bujón si můžete jednoduše udělat doma, snadno uskladnit, kdy na mrazáku vám vydrží klidně i rok. Trošku práce při krájení zeleniny je to to jediné, co do receptu musíte vložit.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 3 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 2 ks pastináku
- 1 ks kurkumy
- půl celeru i s natí
- 1 ks pórek
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- půl kedlubny
- 1 hrst petrželky
- 80 g soli
- dle potřeby slunečnicový olej
Všechnu zeleninu nejprve omyjte a důkladně očištěte.
Mrkev, pastinák, petržel, kořen celeru, kedlubnu a kurkumu nakrájejte na drobné kostičky.
Pórek nakrájejte na kousky, cibuli na čtvrtkolečka a česnek nasekejte na menší kousky.
Z celeru a pórku použijte také nať a nasekejte jí nadrobno, stejně jako petrželku.
Do velkého hrnce dejte trošku slunečnicového oleje, přihoďte veškerou zeleninu a začněte jí restovat. Promíchávejte. Pak přisypejte sůl a počkejte, až zelenina pustí vodu. V tom okamžiku přiklopte pokličkou a za občasného promíchání vařte zhruba 10 minut, aby veškerá zelenina byla měkká.
Měkkou zeleninovou směs rozmixujte na hladkou hmnotu.
Tuto hmotu poté rovnoměrně rozložte na plech s vysokými okraji vyložený pečícím papírem, řádně uhlaďte, upěchujte a přikryjte potravinářskou fólií. Dejte do mrazáku a v něm nechce ideálně přes noc zmrznout.
Druhý den pomocí pečícího papíru hmotu vyklopte na prkénko a rozkrájejte na pravidelné stejně velké kostičky (zhruba takové, jaké znáte z obchodu). Každou kostičku poté zabalte do alobalu a vložte do sáčku se zipem.
Díky tomu je můžete v mrazničce dlouho skladovat a odebírat dle vlastní potřeby.
Zalití kostičky horkou vodou vám během chvíle vznikne lahodný zeleninový vývar.
(zdroj: varimedobroty)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.