Máme zde první říjnový den, který už nikoho nenechá na pochybách, že podzim je zde a udeřil v plné síle. A s ním je zde i dýňová sezóna. Způsobů, jak si dýni připravit, je bezpočet, my si dnes ukážeme recept, a to hned ve dvou verzích, a sice ve veganské verzi, tak i v klasické verzi, kdy výsledný pokrm je ideální jako hlavní chod. Příprava tohoto receptu je sice trošku delší na přípravu, ale výsledek stojí za to.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme :
- 1 dýni střední hmotnosti (3 kg)
- olej
- sůl
- pepř
Na veganskou náplň :
- cibule
- česnek
- mrkev
- balíček žampiónů
- brambory
- bílé tofu
- grilovací koření
- rostlinná smetana
Na klasickou náplň :
- 2 nožky lahodné klobásy
- cibuli
- cca 150 g brambor oloupaných
- 2 mrkve
- 1 pórek
- mražený hrášek
- žampióny
- 1 lžíce hladké mouky
- 140 ml mléka
- 2 konzervy malých bílých fazolí
- čerstvý tymián, případně koření dle chuti
- vývar a vodu
Ingredience do náplně jsou v obou případech psány orientačně, leckdy i bez gramáže, jelikož se jedná o pokrm, kde se řídíme hlavně počtem strávníků a také tím, jak máme kterou surovinu rádi. Možno i jakkoliv pozměnit.
V obou verzích si nejprve musíme připravit dýni. Nožem odřízneme vršek dýně a uschováme ho. Poté dýni opatrně vydlabeme. Vydlabanou dýni vymažeme olejem, vevnitř osolíme a opepříme. Položíme i s víčkem dýně na pečící papír a vložíme na plechu do středně vyhřáté trouby, kde pečeme cca půl hodiny. Pokličku pak dáme stranou, necháme ji vychladit.
Dýni po této první půlhodině otočíme dnem vzhůru a pečeme ještě další cca půl hodiny. Poté necháme zcela vychladit na mřížce.
Příprava náplně je v obou verzích podobná, vždy jen pracujeme s danými surovinami, můžeme i improvizovat dle toho, co máme zrovna doma.
Veganská verze :
Drobně nakrájenou cibulku osmažíme, přidáme česnek, nakrájenou mrkev, žampióny, na kostičky nakrájené brambory (i se slupkou) a bílé tofu rovněž nakrájené na kostičky. Promícháme, okořeníme grilovacím kořením, restujeme, na konci zalijeme rostlinnou smetanou.
Klasická verze :
Na másle opečeme klobásky nakrájené na kolečka, přidáme nakrájenou cibulku, brambory, mrkev, pórek (případně celer). Mícháme. Po změknutí přidáme hrášek a houby, a poté vmícháme mouku a asi 2 minutý opékáme. Vlijeme mléko a zvolna pár minut povaříme. Nakonec přidáme fazole, koření (šalvěj, tymián), vývar - viz níže a ještě trošku vody. Přivede k varu a vaříme dalších 20 minut, směs musí být hustá.
Znovu rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů, připravenou náplň přendáme do dýně a vložíme do trouby, kde dopečeme. Na talíři ozdobíme víčkem s dýně. Můžeme posypat zelenými bylinkami, např. medvědím česnekem.
Vývar - povaříme asi čtvrt hodiny ve vodě 1 bobkový list, tymián, 1 rozpůlenou cibuli a 1/2 lžičky pepře. Přecedíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.