Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Lahodné hovězí plátky s pikantním jablečným křenem

Lahodné hovězí plátky s pikantním jablečným křenem

24.9.2024 - AndreaP.

Hledáte nový způsob, jak si připravit hovězí maso? Máte ho na jídelníčku často či se řadíte mezi ty, pro které je tento druh masa stále ještě neprobádanou výzvou? Hovězí maso se dá zcela jistě připravit v mnoha různých úpravách, ale určitě jedním z nejoblíbenějších způsobů je jeho klasická varianta v podobě vařeného s přílohou. A my vám dnes ukážeme, jak si ho připravit s jablečným křenem. Kombinace jemného hovězího masa s kontrastem pikantnosti křenu a sladkosti jablek vytvoří dokonalou chuť při relativně malé námaze, jelikož se jedná o recept vcelku jednoduchý. Takže ho zvládnou hravě i ti, kteří před tímto masem mají pomyslný respekt. Příprava jako taková trvá pochopitelně déle, jelikož hovězí maso potřebuje svůj čas, ale vyplatí se vydržet!

 

Maso:

  • 700 g hovězího masa na vaření
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
 
Jablkový křen:
  • ½ křenu
  • 2 jablka
  • 5 lžic masového vývaru
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • vinný ocet podle chuti

 

Maso svažte kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Přiveďte k varu asi dva litry vody a osolte ji lžící soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní maso a 3 minuty ho povařte, aby se jeho povrch rychle zatáhnul. Pak maso vyjměte a vodu vylijte. Vraťte maso do prázdného hrnce, zalijte ho studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, osolte jednou lžičkou soli a pozvolna přiveďte téměř k varu, ale ne úplně. Takto maso „táhněte“ asi hodinu a sbírejte přitom pěnu.

Očistěte zeleninu a nahrubo ji nakrájejte. Přidejte ji spolu s kořením k masu, případně dosolte, a stejným způsobem vařte další 3 hodiny. Odpařenou vodu doplňujte novou, studenou, tak aby hladina vody stále zakrývala maso.

Mezitím si připravte jablkový křen. Křen s jablkem nastrouhejte, zastříkněte vinným octem, přidejte pár lžic vývaru a dochuťte špetkou soli a cukru.

Uvařené maso nechte zchladnout ve vývaru. Zchladlé maso nakrájejte na velmi tenké plátky a podávejte ho s jablkovým křenem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz