Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Hutná, chutná a vonící po lískových oříšcích - domácí nutella jen ze tří surovin

Hutná, chutná a vonící po lískových oříšcích - domácí nutella jen ze tří surovin

21.5.2024 - AndreaP.

I když má originální Nutella vynikající chuť, tak všichni víme, že není zrovna nejzdravější. Důvodem je vysoký obsah cukru a palmového oleje, kterých je v ní mnohem víc než lískových oříšků nebo kakaa. Palmový olej se sice dá při výrobě  nahradit jiným tukem, např. kakaovým máslem či kokosovým olejem, pokud si však chcete vychutnat pořádnou nutellu složenou opravdu jen z oříšků a kakaa a bez dalších zbytečných složek, udělejte si ji doma.  

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 2/3 šálku nesolených lískových oříšků
  • 3/4 šálku slakého kondenzovaného mléka
  • 1/2 šálku hořké vysokoprocentní čokolády

 

Nejprve ořechy na pánvi či v troubě opražíme dozlatova (cca 10 minut).  Až mírně zchladnout, rukama či třením utěrkou je zbavíme veškerých zbývajících slupek.

Poté je dáme do mixéru a začneme pomalu s pauzami mixovat.  Po chvíli se ořechy mění na pastu - mixujeme na jemno, až je pasta tekutá. 

Ve vodní lázni zahřejeme kondenzované mléko, do kterého vsypeme nalámanou hořkou čokoládu a necháme rozpustit.

Přidáme k ořechové pastě a další cca 2 minuty mixujeme, až se vše spojí.

Přelejeme do uzavíratelné nádoby a necháme vychladit. Poté uložíme do lednice.

Kdo má rád výrazně sladkou chuť, může přidat do směsi med.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz