Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné, rychlé a bez éček!

Vyrobte si doma čerstvý sýr, je to levné, rychlé a bez éček!

13.6.2024 - AndreaP.

Doma milujeme různé "mazací" sýry či pomazánková másla, co nás ale odrazuje, je leckdy jejich nevalná kvalita a vysoká cena. Máte to také tak? Pak přesně pro vás je tento recept, dle kterého si kdykoliv, a to jen ze čtyř základních surovin vytvoříte zcela hravě ten nejlahodnější mazací sýr na světě. Nebojte se experimentovat s příchutěmi, které dodávají bylinky, nemusíte se bát přidat ani česnek pro pikantnost či sladkou papriku pro barvu, fantazii se meze nekladou. A nakonec nezapomeňte namazaný krajíc chleba obložit čerstvou zeleninou či posypat nasekanými bylinkami (pažitka, petrželka, cibulová nať). 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1,5 l živého bílého jogurtu
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • sušené bylinky


Promícháme živý bílý jogurt, smetanu, sůl a sušené bylinky podle chuti.

Velký cedník vložíme nad hlubokou nádobu, do cedníku dáme husté plátno a na něj nalijeme připravený jogurt. Přes cedník položíme vařečku, cípy křížem přes vařečku uvážeme, nadzvedneme a vyjmeme cedník, a poté vařečku s ranečkem zavěsíme nad nádobu a dáme do chladu vykapat (minimálně 24 hodin). 

Výslednou směs v plátně promícháme, přendáme do uzavíratelného kelímku a uložíme do lednice.

Mažeme na chléb a pečivo. 

Jedná se o produkt určený k rychlé spotřebě.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz