Vepřová pečeně se sýrem na víně je lahodný pokrm, který potěší nejen vás a vaší rodinu, ale i případné hosty. Tato pečeně je připravena z kvalitního vepřového masa, které je nejprve naprudko opečeno, aby se zatáhlo a pak se pomalu peče a posléze nakonec zapéká se sýrem. Na závěr je maso přelito omáčkou z vína, která dodává pokrmu šťavnatost a výraznou chuť. Tento recept není náročný na postup, jen je trošku delší na přípravu, ale výsledek stojí za to. Podávejte s brambory, bramborovou kaší, salátem nebo pečenou zeleninou.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kg vepřové kýty
- sůl
- pepř
- lístečky rozmarýnu
- 30 g másla
- 2 lžíce oleje
- 125 ml vody
- 250 ml bílého vína
- 150 g plátkového ementálu
- dijonská hořčice
- 10 g másla
- 2 vrchovaté lžičky hladké mouky
- cukr
Maso omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem.
V pekáči rozehřejeme 30 g másla a olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přilijeme polovinu vody. Přikrytý pekáč vsuneme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 90 minut. Maso občas polijeme vydušenou šťávou, odpařenou tekutinu postupně nahrazujeme vínem.
Hotové maso osmkrát hluboce nařízneme. Plátky sýra potřeme hořčicí a zasuneme do zářezů v mase.Pečeni položíme na alobal, pevně zabalíme a ještě jednou dáme na 5 minut do trouby.
Vydušenou šťávu doplníme zbylou vodou a vínem na 250 ml a rozvaříme. Pak smícháme 10 g másla s moukou, přidáme do šťávy a prošleháme metlou. Osolíme, opepříme a přisladíme.
Pečeni upravíme na předehřátou mísu. Omáčku podáváme k masu samostatně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.