Znáte vepřenky? U nich je na první pohled jasné, že v jednoduchosti je krása. Jsou to vynikající vepřové placičky, které se dají jíst jak teplé, tak za studena. Taková nyní už klasika české kuchyně. Je to jídlo velmi rychlé, a také velmi snadné. S jakoukoliv zeleninovou oblohou, a to v prvé řadě s cibulí, a pak už záleží na jednotlivých chutích - použít můžeme rajče, papriku, okurku, salát atd. -vykouzlíme během pár minut pokrm, který potěší a rozhodně nikoho neurazí.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme
- 500 g vepřové plece nebo vepřového ořezu bez kostí
- 50 g žemle nebo veky
- 10 g soli
- 50 g stolního oleje
- 500 g chleba
- 5 g mleté papriky
- 1 g mletého pepře
- 100 g cibule
- 100 g hořčice
Maso opereme, nahrubo umeleme, přidáme ve vodě namočenou žemli, kterou předem vymačkáme a jemně umeleme. Dále přidáme sůl, papriku, pepř a vše pečlivě promícháme. Z této masové hmoty tvoříme tenké placičky, které opečeme po obou stranách na oleji dozlatova.
Podáváme na krajíčku chleba, vepřenku pomažeme hořčicí a posypeme jemně nakrájenou cibulí. Místo hořčice můžeme použít tatarku nebo kečup. Doplníme již výše zmíněnou zeleninou.
Masové placičky pochopitelně můžeme podávat také s brambory a máme tak během chvilky skvělý oběd.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.