Nemám ráda dlouhé hodiny strávené u kuchyňské linky. Vybírám si a chystám proto jídla převážně rychlá, snadná a vnadná. Že se někdy to rychlé-snadné-vnadné jídlo ne úplně vydaří, o tom snad někdy příště. Teď vás totiž chci naladit. Tedy přesněji, navnadit vaše chuťové buňky. Pro masozřavce všeho druhu vstup na vlastní nebezpečí...Zvládáte uvařit oběd pro rodinu za hodinku a říkáte si, že rychleji to už nejde? Ale jde. A nebojte nepůjde o žádný "smažák" ani "vuřt guláš".
V oddělení masa a uzenin místního uzenářství koupíte pěkné kuřecí steaky. Dají se pořídit i v hypermarketech, ale vždy jen chlazené - přímo u pultu. V mrazicích boxech je obvykle nenajdete. Množství záleží na vás, na obsahu vašich žaludků i počtu strávníků.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Steaky nebudete naklepávat, nakládat ani jinak upravovat. Prostě je jen opláchnete pod tekoucí studenou vodou, osolíte a opepříte - podle chuti.
Na pánvi rozehřejete rozumné množství olivového oleje, rozumné = asi 1 až 1,5 lžíce. Do rozehřátého oleje položíte steaky, plamen nastavíte na střední stupeň a přikryjete pokličkou, to je velmi důležitý moment. POD POKLIČKOU necháte steaky dusit 10 minut, pak je otočíte, přilijete k nim 3 lžíce smetany ke šlehání a dále dusíte, opět pod pokličkou ještě 10 minut. Nyní, po 20 minutách, jsou steaky hotové, měkoučké, růžovoučko-hnědoučké, těšící se na talíř.
Když z pánve vyjmete hotové steaky, přidejte do výpeku lžíci kečupu a lžičku dijonské (nebo prostě plnotučné) hořčice, zamíchejte, krátce (asi 2 minuty) prohřejte a sejměte z ohně. Nyní máte hotový báječný "sos".
Mezitím, co se steaky dusí, oloupejte a na kousky nakrájejte brambory a mrkev. Dejte je vařit v hrnci s osolenou vodou do změknutí. Vodu pak slijte a brambory s mrkví naaranžujte na talíř.
Přidejte steak a pokud máte, tak i salát zelený. Já jsem použila listový salát, dopředu opraný, osolený, oslazený a zalitý olivovým olejem a vinným octem. Takto jsem salát nechala uležet při pokojové teplotě dvě hodiny. To však není nutné. Jako barevný a chutný doplněk můžete použít i čerstvý ledový salát či jakoukoliv zeleninu.
Podtrženo, sečteno, třicet minut svižné práce a oběd je na světě. Steaky podávejte obložené bramborami s mrkvičkou, listovým salátem a polité omáčkou z výpeku, kečupu a hořčice.
Dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.