Losos je výborná volba, pokud chceme připravit zdravé, chutné a oku lahodící jídlo. Tato ryba je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, které přispívají k prevenci srdečních chorob, zánětů, stresu a depresí. Lososa lze připravit různými způsoby, ať už pečením, vařením, grilováním, marinováním či uzením. V dnešním receptu bude proto losos hlavní surovinou. Pokud hledáte jednoduchý a rychlý recept na oběd, nebo chcete pohostit své hosty něčím výjimečným, je to přesně ten pravý recept.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- několik porcí lososa
- 3 dl bílého vína (možno nahradit vývarem)
- šlehačka tekutá (možno nahradit méně tučnou smetanou na vaření)
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky podle vlastního výběru (např. libeček, zelená petrželka, pažitka)
- lžíce másla
- lžíce hladké mouky (kdo nechce zahušťovat, tak nepotřebuje)
Na dno zapékací misky rozprostřeme čerstvé bylinky. Porce lososa osušíme, osolíme, opepříme a položíme na bylinky. Zalijeme bílým vínem nebo vývarem, nebo oboje zkombinujeme. Pečeme na přibližně 180°C asi 20 minut zakryté.
Když je losos upečený, vyjmeme jej na talíř, výpek scedíme do kastrolu. Přidáme do něj lžíci másla a povaříme.
Hladkou mouku rozmícháme v trošce vody a výpek zahustíme, nakonec přidáme tekutou šlehačku nebo smetanu na vaření a všechno dobře provaříme.
Touto omáčkou přeléváme upečeného lososa.
Omáčku je možné uvařit i bez zahušťování moukou, bude ale řídká.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.