Vnitřnosti, v tomto případě játra, jsou tématem, které vzbuzují vášně, jelikož se strávníci opět dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří játra milují a pak na ty druhé, kteří by to v životě nedali do pusy. Zkusme tedy polehoučku přesvědčit tu druhou (a dosti početnou skupinu), že to není až tak špatné, jak si myslí. A vybereme játra kuřecí. Ta totiž ze všech jater poskytnou ta nejjemnější a nejméně agresivní chuť. Z vitamínů obsahují především v tuku rozpustné Déčko a z minerálů zase železo a zinek. Co se týká prospěšnosti, přínos z nich pociťuje zejména mozek, srdce a střeva. Shrnuto a podtrženo: občas se sluší dát jim i přes případnou nevraživost aspoň malou šanci. Nebude vás to stát víc než pár minut a pár korun (ovšem nepočítám do toho přemlouvání nebo vyjednávání u stolu).
Na dnešní recept potřebujeme :
(fotografie: freppik)
- 400 g jater
- 200 g slaniny
- 4 vejce
- 1 dl mléka
- tvrdý sýr
- petrželka (pažitka, řeřicha)
- mletá paprika
- sůl
- mletý pepř
Tenké plátky slaniny rychle opečeme a dáme na dno zapékací mísy. Velmi rychle orestovaná játra položíme na slaninu. Rozšleháme vejce s mlékem, osolíme a ochutíme zeleným kořením. Zalejeme játra se slaninou. Můžeme přidat mletou papriku a strouhaný sýr. Necháme v troubě zapéci asi čtvrt hodiny. Dosolíme a opepříme. Podáváme s opečenými brambory nebo hranolky s oblohou
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.