Co je to vlastně tvaroh? Je to mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Je to velmi sytá potravina a obsahuje výživné látky - plnohodnotné bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Které to jsou? Především obsahuje vápník, proto se tvaroh doporučuje dětem či lidem s osteoporózou. Dále je v něm obsažen draslík, fosfor, měď, hořčík, vitaminy A, E a vitaminy ze skupiny B. Díky velkému množství prospěšných látek si tvaroh oblíbili i sportovci a příznivci zdravé výživy. S ohledem na vysoký obsah bílkovin a naopak malý obsah tuků je ideální také při hubnutí. Tvaroh je výborným pomocníkem v kuchyni, dá se připravit na mnoho různých způsobů, a to jak ve sladké, tak i slané verzi. A právě na tu druhou se dnes zaměříme.
(fotografie: Freepik)
DOMÁCÍ SÝR:
- 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu.
Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.
DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR:
- 500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře.
Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.
PEČENÝ TVAROH:
Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.
SYRNICA Z HANÉ:
- 250 g tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl.
Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory vařenými ve slupce.
JEDNODUCHÉ TVAROHOVÉ TYČINKY:
- 250 g hl. mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku
Vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.