Podzim je oficiálně tady a s ním ruku v ruce přichází sezóna jablíček. Vidíme je všude na trzích a mnozí z vás je jistě po kilech dostávají od sousedů, kamarádek či prarodičů. Pokud už nevíte, jak jablka spotřebovat anebo si jen chcete upéct nějaký dezert, který si budete moci vychutnat s kávou a podzimním sluníčkem, jste tu správně. Zkuste jablečnou klasiku – mřížkový koláč.
foto / se svolením GoodMills Česko
Ingredience
- 2 žloutky
- 450 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / BV univerzální nebo BV hladká bio
- 100 g krupicového cukru
- 200 g změklého másla
- 1 ČL kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
- 4 jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
- 1 citron, vymačkaná šťáva z něj
- 50 g krupicového cukru
- 1 PL skořice
Postup
Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.
zdroj: GoodMills Česko
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.