Je to tady, léto v plném proudu a všichni si užívají života v pozvolném letním režimu. Prázdniny jsou sezónou pikniků a grilovacích večerů s přáteli či s rodinou. To je ideální příležitostí k tomu, jak své blízké ohromit svým pekařským umem. Pokud ale do cukrářské ligy Josefa Maršálka náhodou nepatříte, nemusíte zoufat. Máme tu pro vás totiž recept na mechové cupcaky, které nejsou rozhodně tak náročné, jak vypadají. Zaujmou nejen vzhledem a lahodnou chutí, ale také svými nekončícími zdravotními benefity, za které je zodpovědná zelenina mnoha tváří. Nápovědou vám může být, že těmto cupcakům dodává jejich nevšední mechovou barvu!
foto / se svolením GoodMills Česko
Zelenina mnoha tváří
Některými nenáviděný, jinými opěvovaný. Jen málo potravin spadá do této kategorie, kromě exotického koriandru sem můžeme zařadit i specialitu školních jídelen – špenát. Mnozí jej mají právě kvůli této dětské zkušenosti na black listu i v době dospělosti a v kuchyni jej jednoduše nepoužívají. To je ale veliká škoda. Jedná se totiž o zeleninu mnoha tváří. Ptáte se proč? Tato listová zelenina bohatá na živiny je skvělým společníkem téměř všech druhů jídel. Hodí se do smoothies, do pečení či do salátů, i jako tepelně upravená příloha. Důvodem nekonečné využitelnosti listového špenátu jsou jeho zdravotní benefity. Množství jednoho jeho šálku pokryje 100 % doporučené denní potřeby vitaminu K, přičemž neobsahuje žádný tuk a necelých 10 kalorií. Špenát obsahuje také foláty, vitamín B, hořčík, železo, draslík a vápník. Zde ale seznam jeho přínosů pro lidské tělo zdaleka nekončí. Nejenže se vám tedy tato superpotravina do kalorických tabulek jistě vejde, ale zároveň svými zdravotními přínosy vylepší každý recept. To platí i pro dezerty, a tyto mechové cupcaky nejsou výjimkou. Na jejich ozdobu použijte letní ovoce jako maliny nebo borůvky, a zákusek jako od cukráře Josefa Maršálka je na světě!
Ingredience
- 300 g univerzální mouky Babiččina volba
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
- 1 kypřicí prášek
- kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
- Na krém
- 400 g smetany ke šlehání (31%)
- 500 g mascarpone
- 120 g moučkového cukru
- 1 g mleté vanilky
Postup
Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.
Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i mouku a prášek do pečiva.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 15–20 minut, kontrolujte špejlí a po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný.
Korpusy na cupcaky rozřízněte tak, abyste uřízli kopečky. Můžete trochu těsta i vydlabat a krém pak dát i do středu cupcaku. Zbytky korpusů nadrobte, cupcaky ozdobte krémem – utvořte mechový kopeček – a pokryjte drobenkou z korpusů. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.
zdroj: GoodMills Česko
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.