Jidáše - sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví. Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, někde se též uvádí, že připomínají svinutého hada, oboje pak vyjadřuje symbol Jidášovy zrady, i odsud pochází jejich název. V dnešní době se však můžeme setkat již s různými tvary tohoto typicky velikonočního pečiva. Tradičně se jidáše jí namazané máslem a medem.
ilustrační foto / Freepik
My v dnešním receptu zvolíme trošku jiný postup a jidášky budeme vykrajovat ve tvaru koleček.
Potřebujeme :
- 40 g droždí
- necelý hrnek mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g tekutého medu
- špetka soli
- vejce na potření
- med na pomazání
Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek.
V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme, až se nechytá nádoby ani vařečky (dobře se zpracovává v robotu) a necháme kynout.
Vykynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a vykrajujeme kolečka. Klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, špejlí nebo vidličkou několikrát propíchneme. Necháme ještě na plechu asi 20 minut kynout a upečeme v předehřáté troubě.
Před podáváním mažeme medem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.