Dnešní recept je inspirací na dobrou večeři či rychlý oběd. Fazole patří mezi nejvýznamnější luštěninu. Její zdravotní přínos pro tělo je vysoký, a proto je vhodné je do jídelníčku zařazovat. Díky svému složení totiž příznivě působí proti civilizačním chorobám – snižují krevní tlak a cholesterol, posilují funkci trávicího traktu a správný chod srdce a cév. Fazole jsou vhodné také pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu a pozitivnímu vlivu na krevní cukry. Oblíbené jsou celosvětově, často tvoří důležitou složku potravin mnoha národních kuchyní. Třeba Brazilci si svůj jídelníček bez fazolí téměř nedokáží představit. A teď už k dnešnímu receptu.
(fotografie: Pixabay)
Na tento recept budeme potřebovat :
- 400 g bílých fazolí
- 50 g sádla
- 1 malý rajčatový protlak
- 1/2 cibule
- cca 30 g hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- majoránku
- sůl
- pepř
- cukr
- případně kapku octu
Fazole si předem namočíme. Poté tyto fazole uvaříme doměkka. Scedíme, ale pozor vývar nevyléváme.
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou smíchanou s paprikou, okořeníme solí a pepřem a zalijeme vodou z fazolí. Řádně rozšleháme, abychom neměli hrudky a dobře povaříme.
Do hotové omáčky poté vrátíme zcezené fazole, a pokrm následně dochutíme čenekem utřeným se solí a podle chuti ještě okyselíme a přisladíme.
Příloha - čerstvý chléb a opečená uzenina.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.