Vnitřnosti jsou obecně nutričně velmi hodnotné, obsahují biologicky hodnotné bílkoviny, poměrně málo tuku a vyšší obsah vitaminů a minerálních látek než běžné maso. Ale zároveň obsahují větší množství cholesterolu a kontaminantů. Z těchto důvodů by se neměly do jídelníčku zařazovat příliš často. Jejich občasná konzumace ale zcela jistě obzvláštní jídelníček.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- dvoje vepřové ledvinky
- 20 g tuku
- 1 střední cibule
- kmín
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 30 g hladké mouky
- masový vývar nebo voda
- sůl
- pepř
Vepřové ledvinky důkladně očistíme a v teplé vodě propereme. Poté je vložíme minimálně na 1/2 hodiny do mléka - budou jemnější.
Ledvinky nožem nakrájíme na drobné kousky.
Na rozpuštěném tuku lehce osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kmín, zaprášíme sladkou mletou paprikou, promícháme, vložíme ledvinky a bez podlévání je na malém plameni několik minut dusíme, dokud nezbělí. Zaprášíme moukou a na mírném ohni mícháme, až omáčka ztmavne.
Zalijeme vývarem nebo vodou a ještě asi 10 minut vaříme, až jsou ledvinky měkké. Před podáváním osolíme a opepříme.
Podáváme s knedlíkem, bramborem nebo vařenými těstovinami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.