Tento recept je skvělý tip nejen pro milovníky zdravé stravy. Ideální je také v tomto povánočním období pro všechny, kdo se po těžkém stravovacím maratonu snaží dostat zpět do formy. Jedná se zde o chutnou kombinaci jáhel, zeleniny a kuřecího masa. Nejprve si ale povíme, co jsou to vlastně jáhly.
Jáhly jsou bezlepková surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.
Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny (od novověku, především v Evropě kromě východní) – např. místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp (resp. na slano rizoto).
(fotografie: Pixabay)
Na dnešní recept potřebujeme :
- 400 g jáhel
- 400 g kuřecích prsíček
- 500 g červeného zelí
- 1 cibule
- 500 g kapusty
- olej sůl
- pepř
- majoránka
- petrželová nať
- česnek
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme řádně propláchnuté jáhly a opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka.
Na oleji mezitím osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří.
Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a sekanou petrželkou.
/zdroj Wikipedie/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.