Pečení vánočního cukroví pokračuje zdárně kupředu a vy marně uvažujete, co ještě byste letos vyzkoušeli za nový druh? Máte chuť na nějaké křehké cukroví s lehkým krémem a jemnou polevou? Tak přesně toto naleznete v receptu níže, pochází již z dob našich babiček.
(ilustrace: Pixabay)
Potřebujeme:
- 210 g polohrubé mouky
- 140 g rostlinného tuku
- 70 g cukru
- 2 žloutky
Náplň:
- 1/4 l mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce cukru
- 60 g másla
Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu přikryté fólií odpočinout v chladu.
Pak vyválíme plát, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na vymaštěný plech a upečeme dobleda v horké troubě.
Druhý den je naplníme krémem: mléko, žloutky, mouku nebo pudink a cukr zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak vyjmeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vlažného krému vmícháme po lžičkách máslo a krém mícháme, až je studený a hustý.
Naplněná kolečka přelijeme citronovou polevou, kterou umícháme z cukru a citronové šťávy. Potřená polečka necháme zaschnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.