Zítra mají dítka školou povinná pololetní prázdniny, takže v mnoha rodinách tak začíná prodloužený víkend. Také často řešíte otázku, co o víkendu uvařit dobrého k obědu? Přes týden na nějaké vyvařování díky práci a povinnostem není mnoho času a v oblibě jsou tak recepty snadné, rychle připravené. Ve dnech volna ale máme možnost si to v té kuchyni přece jen vychutnat a předložit rodince něco výjimečného! A my vám přinášíme tip, co dobrého připravit.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 1,6 kg vepřového masa z pečínky nebo ramínka vykostěného a srolovaného
- 4 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky nadrobno nakrájených listů fenyklu nebo 1/2 lžičky sušeného fenyklu
- 4 hřebíčky
- sůl
- pepř
- 300 ml suchého bílého vína
- 300 ml vody
Po celém povrchu masa udělejte ostrým nožem zářezy a vytvořte malé kapsy.
Česnek nakrájejte na plátky, vložte do sítka a propláchněte pod tekoucí studenou vodou, aby dostatečně zvlhly. Nakrájené listy fenyklu nasypte na talířek a obalte v nich plátky česneku.
Do vytvořených kapes v mase vložte plátky česneku s hřebíčky. Povrch masa osolte a opepřete. Maso vložte do ohnivzdorného pekáče, přilijte vodu a pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia 2,5 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké, ale stále šťavnaté.
Během pečení občas podlijte. Maso můžete podávat teplé, v tom případě jej dejte na prkýnko a nakrájejte na plátky. Pokud jej budete podávat studené, nakrájené na tenké plátky k pečivu, nechte maso nejprve zcela vychladnout ve vypečené šťávě.
Jako obloha se výborně hodí teplé zelené fazolky.
(zdroj: redakce, napsala Andrea Pastirčáková)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.