Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Upečte si křupavý bochník chleba. Recept vhodný i pro úplné začátečníky!

Upečte si křupavý bochník chleba. Recept vhodný i pro úplné začátečníky!

26.1.2022 - AndreaP.

Domácí chleba bez hnětení, to je fenomén, který se už delší dobu šíří mezi lidmi, kteří dávají přednost domácímu chlebu před kupovaným. Diskutují o něm ve skupinách o pečení na internetu a pějí na něj jen samou chválu. Dá se říct, že je to chleba "začátečník", prostě takový, který se zkouší v době, než se přejde k dalšímu levelu, kterým je poté chleba z živého kvásku. Tento zvládne  určitě každý, nepotřebujeme ani domácí pekárnu. Stačí se nebát a prostě to zkusit. A když pak před sebou uvidíte voňavý, křupavý, krásně čerstvý chleba, o kterém víte, co v něm je a že je váš, tak věřte, že ten kupovaný už chtít nebudete. Čerstvé máslo k tomu, sůl, rajče .... co více si přát? Tak jdeme na to.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 hrnku vody
  • dle chuti můžeme přidat bylinky, česnek, semínka, slaninu, osmaženou cibulku a podobně

Mouku, droždí, sůl a případné ochucující přísady promícháme, vznikne nám sypká směs. Do této směsi poté přilijeme vodu, promícháme. Necháme v míse, přikryjeme utěrkou a ponecháme kynout 8-12 hodin (ideální připravit večer a péci ráno, případně připravit ráno a péci večer). Během kynutí těsto zněkolikanásobí svůj objem.

Těsto vyndáme na hodně pomoučněný vál a rukama ho roztaháme na obdélník cca 3 cm tlustý. Necháme 15 minut odpočinout.

Poté těsto poskládáme jako obálku, tudíž na třetiny zhora a zdola a poté zleva a zprava. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat. Po půl hodině si ale už zapneme troubu na teplotu 230 stupňů, kdy do ní dáme pekáč i s poklicí, ve kterém chleba budeme péct. Je nutné, aby se tento pekáč nahřál (můžeme použít třeba zapékací mísu).

Po odpočinutí přendáme chleba do horkého pekáče a dáme do trouby. Prvních 30 minut pečeme s poklicí, dalších 15 minut bez poklice, aby nám vznikla krásně barevná kůrčička.

Hotovo, domácí chleba už voní na stole. Vychladnout ho necháme na mřížce. Ač se zdá příprava složitá, není tomu tak. Chleba je náročný spíše na čas (stále se nechává odpočívat), práce samotná s jeho přípravou zabere sotva pár minut.

A kdo má odvahu, jistě může zkusit experimentovat s moukami a část hladké mouky vyměnit za jinou.

(zdroj: redakce, napsala Andrea Pastirčáková)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz