Losos patří minimálně ve dvou směrech na přední příčky pomyslného žebříčku hodnocení. Řadí se mezi nejzdravější ryby světa, kdy je doslova nabitý živinami, které mají blahodárný vliv na naše zdraví, a pak patří také mezi ryby nejchutnější. Důvod je ten, že má jedinečnou a velmi jemnou chuť, která ani rybu nepřipomíná, což je hlavní důvod toho, že mnoho lidí stále ryby nejí. A my si dnes ukážeme rovnou pět receptů, jak si lososa můžeme připravit...
(fotografie: Pixabay)
Losos na bylinkách
- 1/2 většího svazečku sušeného tymiánu
- 5 čerstvých větviček tymiánu
- 8 bobkových listů
- 1 kg lososa
- 1 hlíza fenyklu pokrájená na 8 dílů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- chléb jako příloha
Na mřížku pod gril dejte sušený tymián, větvičky rozmarýnu a bobkové listy tak, aby pokrývaly o něco větší prostor než losos. Položte lososa na bylinky. Okolo ryby rozložte fenykl. V misce promíchejte citronovou šťávu a olej a lososa směsí potřete. Lososa pokryjte fólií, aby zůstal šťavnatý. Opékejte ho 20-30 minut a často potírejte směsí citronové šťávy a oleje. Odstraňte lososa z grilu, pokrájejte na plátky a podávejte s fenyklem a chlebem.
Losos s rajčaty
- 4 porce lososa
- 1 bobkový list
- 2 karotky
- 3 snítky petrželky
- 1 lžička octa
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička oleje
- 2 malé cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sekané pažitky
- 2 rajčata
- 3 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- tabasco
Cibulky, česnek a rajčata pokrájíme na malé kousky, karotku pokrájíme na plátky. Osolené, opepřené a citronem pokapané plátky lososa vložíme do hlubší pánve, přidáme bobkový list, petrželku, karotku, ocet a citronovou šťávu a přilijeme tolik vody, aby vše bylo ponořené. Uvedeme do varu a povaříme 4-5 minut. Na menší pánvi na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme pažitku a rajčata, několik kapek tabasca, osolíme a opepříme. Chvilku podusíme, pak přilijeme smetanu a dusíme další 3 minuty. Jednotlivé porce lososa na talířích přelijeme rajskou omáčkou a ozdobíme plátkem citronu. Podáváme s brambory a dušenými fazolkami.
Losos na kopru a tymiánu
- 4 porce lososa
- 1 kysaná smetana
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 lžíce čerstvého sekaného kopru
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- pepř
Smícháme rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr, tymián, osolíme, opepříme. Rybí porce osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě 12-15 minut (220 stupňů C).
(fotografie: Pixabay)
Losos pečený na pánvi
- porce lososa (množství dle Vašeho uvážení)
- máslo
- 1 kysaná smetana
- 1 citron
- 1 sklenička kaparů
Porce lososa nasolíme a necháme2 hodiny odležet. Potom je osušte a na větší vrstvě másla do zlatohněda upečte na pánvi z obou stran, za častého pohybování pánví a podlévání máslem. Hotové dejte na teplou mísu (kterou zahřejte třeba v troubě). Do výpeku na pánvi dejte kysanou smetanu a přidejte kapary a kolečka oloupaného citronu, pouze zahřejte, nevařte! Lososa naservírujte na talíře, polijte omáčkou a podávejte s vařenými brambory.
Losos pečený s vejci
- 4 porce lososa
- 1 citron
- 4 natvrdo vařená vejce
marináda:
- 5 lžic rýžového vína (nebo obyčejného bílého)
- 1 lžička soli
Porce lososa naložíme asi na 30 minut do marinády, připravené z vína a soli. Vejce překrojíme na polovinu, citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Na čtyři čtverce alobalu rozdělíme marinované porce lososa, ke každé přidáme dvě půlky vejce a plátky citronu. Z alobalu uděláme vaničky a rozdělíme do nich zbylou marinádu. Pečlivě uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut. Podáváme v alobalu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.