Blíží se nám Silvestr, což bývá den bujarého veselí. Přesněji tak praví tradice, nicméně někteří tento den pojímají opravdu velkolepě a slaví, druzí naopak tento den nemají rádi, ignorují ho buď zcela a nebo dávají přednost malé oslavě doma v kruhu rodiny. S ohledem na situaci, která nás tento rok všechny obklopuje už nyní víme, že ta druhá varianta bude tento rok platit pro všechny. Nicméně důvod pro pohoštění je to tak jako tak. A takovým zcela tradičním silvestrovským pohoštěním jsou krom obložených chlebíčků také jednohubky. A dnešní článek bude právě o nich. Nebude zde klasický recept ve formě výčtu surovin a následného postupu, právě naopak, budou zde uvedeny inspirace na různé chuťové kombinace našich čtenářek, aneb které jednohubky jsou u nich doma právě ty nej. Pojďme se vzájemně inspirovat, moc se těšíme na vaše postřehy a tipy ....
(fotografie: Pixabay)
Základem bývá většinou pečivo - kolečko rohlíku (ať už bílého či celozrného), bageta, mini toustíky, velmi pěkné jsou podklady vykrajované formičkama z plátků chleba (známé pak také pod pojmem kanapky). Základ ale také může být zcela bez pečiva, kdy podkladem bývá tvrdý sýr. Princip spočívá ve vrstvení surovin na sebe - od různých pomazánek, přes klobásky, do kornoutků stočené salámy, sýry, zelenina a ovoce atd., kdy nakonec se vše jemně "spíchne" parátkem a naskládá na talíř. Zde slíbených pár tipů, fantazii se meze nekladou ...
(fotografie: Pixabay)
- pečivo, česneková pomazánka, vlašský ořech (hroznové víno, ananas ....)
- pečivo s máslem, na to kolečko klobásy, vajíčko, kousek sýra, cibule a někdy i okurka
- pečivo s česnekovo-sýrovo-majonézovou pomazánkou a na to brusinky
- pečivo, pomazánkové máslo, měsíček mandarinky
- pečivo, máslo, kousek tvrdého sýra, oliva
- pečivo, křenová rama a hroznové víno
- pečivo, drcený losos + máslo a do toho nasekat lískové ořechy
- pečivo, dobře uleželý romadůr rozmixovat a smíchat s tatarkou nebo tvarůžky prolisovat lisem na česnek, rozmíchat s pomazánkovým máslem a nadrobno nakrájenou cibulí
- pečivo, ďábelské tousty smíchané s pomazánkovým máslem, kapie na dozdobení
- pečivo, rybí pomazánka (sardinky v tomatě umíchat s cibulkou, majolkou, nastrouhat tvrdý sýr)
- pečivo, nepravý losos (mrkev a celer nastrouhat najemno, smíchat s citrónovou šťávou a s majonézou), plátek citrónu
- krekry (či pečivo), sušená rajčata, mozzarela
- pečivo (formičkou vykrájený chléb), šunka a smetanový křen
- pečivo (opět chléb), stočená rolička eidamu, trojúhelníček hermelínu, kudrnka, mandle
- pečivo, kousek uzené makrely, paprika, petrželka
- pečivo, kaviár
A na závěr recept na jedny teplé kanapky - z tmavého toustového chleba vykrájejte formičkou tvary a poskládejte je na plech. Posypte strouhaným sýrem, případně na každý kousek chleba položte kus oblíbeného sýra a dejte do rozpálené trouby rozpéci. Posypte zelenou petrželkou, dozdobte plátkem rajčete. Podávejte teplé.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.