Čokoláda má svátek. Asi se najde málokdo, kdo by jí neměl rád. Jsou lidé, kteří jsou na čokoladě doslova závislí a život bez sladkého čtverečku v ústech si neumí představit. Také se k ní váže mnoho pověr, jedni říkají jak je zdravá, druzí pak naopak, jak nesprávná je pro zdravý životní styl. Kde je tedy pravda? Ta se nachází v jednom základním bodě, a sice v její kvalitě. Levná čokoláda, která vlastně nemá s čokoládou společný ani ten název, nám pochopitelně nic dobrého do těla nedodá. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje především kakao, které patří mezi superpotraviny. Čokoláda, která pak obsahuje více než 70 % kakaa, pak obsahuje složky jako je mangan, měď, hořčík, fosfor, draslík, vápník i nezanedbatelné množství vlákniny. Tyto minerální látky jsou důležité pro náš organismus a mají pozitivní vliv na naše zdraví. A přesně tuto čokoládu bychom měli našemu tělu v přiměřené míře dodávat.
(fotografie: Pixabay)
Ale přestaňme řečnit, a pojďme si ten dnešní čokoládový den pořádně užít. Připravíme si společně čokoládový závin.
Potřebujeme:
- 100 g tvrdé žemle
- 50 g mandlí nebo ořechů
- mléko
- 180 g másla
- 8 vajec
- 100 g cukru
- 150 g čokolády
- sůl
Těsto:
- 400 g jemně krupičkové mouky
- 60 g másla
- 1 celé vejce
- 1 dl vlažné vody
- sůl
- olej
Žemle zbavíme tvrdé kůrky, nakrájíme na plátky, namočíme do mléka a změklé vymačkáme. Rozsekáme mandle, utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr, změklou čokoládu a špetku soli. Vše promícháme, vymícháme dohladka a pak zkypříme sněhem z 8 bílků.
Hmotu rozetřeme na vytažené základní těsto, závin svineme a upečeme.
Upečený můžeme ještě polít čokoládovou polevou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.