Dnes se v našem receptovém okénku vydáme do zahraničí, a to k našim nejbližším severním sousedům. Jejich kuchyně je leckdy sladká, voní koprem a bez zelí, cibule a červené řepy nedá ani ránu. A my si dnes společně připravíme jejich typické pirohy, které naplníme již zmíněným zelím, které je zdraví velmi prospěšné.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 150-200 ml vody
Náplň:
- 750 g hlávkového zelí
- 100 g másla
- 1 velká cibule
- sůl
- mletý pepř
Nejprve si připravíme zelí, které očistíme, nakrouháme nebo nakrájíme, posypeme solí a důkladně promačkáme. Necháme 10 minut stát a potom slijeme vodu.
Na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme vyždímané zelí a dusíme do měkka. Opepříme, popřípadě dosolíme.
A teď se vrhneme na těsto : Na vál prosijeme mouku, přidáme vejce, vodu a sůl a vypracujeme nelepivé těsto, které rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu pak vyválíme placku o tloušťce cca 3 mm.
Vykrajujeme kolečka o průměru asi 8-10 cm. Doprostřed dáme trochu vychladlé zelné náplně, přeložíme a okraje přitlačíme.
Vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Vařené přelijeme máslem. Druhá varianta úpravy je pak ta, že je případně také můžeme smažit na pánvi.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.