Listování zářijového čísla jednoho časopisu líně se valícího na stole mě dodatečně vyburcovalo k výkonu, ke kterému jsem se marně odhodlávala celé ty roky . Zdá se, že teplo rodinného krbu, pomlaskávající manžel a bytem korzující dítko jsou právě ty prvky, které jsem k následujícímu tanci v kuchyni postrádala. A tanec to není ledajaký. Partnerem vám budou Fructus cynosbati, rozumějte šípky. Rudé plody s vysokou hodnotou vitaminu C a A, zpevňující cévy a preventivně působící proti infekcím a nachlazení.
Šípková zavařenina v Deníku Dity P. zněla lákavě a nad poměry jednoduše. Nedalo mi nepřistavit dopoledne kočár se spící ratolestí u vzrostlého šípkového keře a nenatrhat pytlík plodů. Večernímu rozjímání nad chládnoucími skleničkami s šípkovým obsahem pak jasně dominovala lákavost a tiše bytem táhnoucí se Na jednoduchost zapomeň! O půlhodinové přípravě deklarované v receptu si raději nechte zdát a vyhraďte si hodinu až dvě (záleží na množství šípků). Pohodové trhání si užijte, v kuchyni vás totiž dostane půlení, mletí a pasírování (nasbíráte-li šípky po prvním mrazíku, půlení bude jednodušší, ale ochudíte trochu o vitamin C). Než šípky nadobro zavrhnete, počkejte až zavařenina vychladne a pak ochutnejte. Nebudete litovat, slibuju!
Upravená šípková zavařenina z Deníku Dity P.
/na 300 g zavařeniny, 60 min příprava, 45 min vaření/
- 850 g šípků, zbavených stopek a bubáků, přepůlených
- 210 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi 1/2 hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku. Potom je propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků.
Získanou hmotu zvažte - původní recept doporučuje na každé kilo jeden kilogram cukru. Z mé zkušenosti je potřeba cukru méně, záleží kdy šípky natrháte. Po prvním mrazíku jsou už pěkně měkké a velmi sladké!
Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.
V prosinci pak zavařeninu můžete použít třeba na tohle cukroví. Pokud už do té doby nebude po ní.
Šípkové ořechové cukroví
- 250 g moučkového cukru
- 200 g ořechů
- 100 g šípkové zavařeniny
- 1/2 citronu
Poleva:
- 1 bílek
- 1 lžíce horké vody
- 100 g moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
Cukr, rozemleté ořechy, zavařeninu, jemně strouhanou citr.kůru a vylisovanou šťávu zpracujeme v těsto. Na pocukrovaném válu vyvalujeme menší preclíky, houstičky, kolečka a pod. Když oschnou, zdobíme je polevou.
Poleva: syrový bílek třeme se lžící horké vody, cukrem a přikapáváme citr.šťávu. Třeme tak dlouho, až poleva zhoustne a zbělí.
(foto: pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.