Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Skotský pastýřský koláč, aneb nebojme se jehněčího!

Skotský pastýřský koláč, aneb nebojme se jehněčího!

1.4.2020 - AndreaP.

Pokrm, který pravděpodobně pochází ze Skotska na severu Velké Británie, a celkově se řadí mezi nejoblíbenější v britské kuchyni. Jedná se o mleté (případně jemně pokrájené) maso orestované se zeleninou a ve finále pak zapečené pod vrstvou z bramborové kaše. Ta pak slouží zároveň jako příloha a navíc díky ní zůstane maso během pečení nevysušené.

Potřebujeme:

  • 200 g jehněčího masa
  • 1 cibule
  • 1/2 celeru
  • 1 mrkev
  • 250 g vařených brambor
  • 100 g žampionů
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 50 g čedaru
  • 5 stroužků česneku
  • worchester
  • 50 g rajčatového protlaku
  • sůl
  • tymián
  • řeřicha
  • pepř
  • olej

 

Jako první bod tohoto receptu si předpřipravíme brambory, a to tak, že je oloupané klasicky uvaříme v osolené vodě, poté zcedíme a rozšťoucháme. Zatím odložíme.

Dále si připravíme veškerou zeleninu, kterou omyjeme, případně očistíme a nakrájíme na jemné kostičky.

Na oleji osmahneme jehněčí maso, přidáme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, žampiony, řapíkatý celer, česnek a promícháme. Dále přidáme rajčatový protlak a koření. Dusíme asi 20 minut, občas promícháme.

Směs vložíme do pekáčku, nahoru rozprostřeme ušťouchané brambory a vložíme do předeme vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.

Poté posypeme strouhaným čedarem a ještě krátce zapečeme.

Další jehněčí recepty:

 

(foto: foodanddrink.scotsman.com)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz