Máte-li už vyčerpané nápady, co v karanténě vařit, a i zásoby čerstvých potravin se vám pomalu tenčí, pojďte se vrhnout na přípravu jednoduchých receptů, ke kterým vám stačí jen pár základních surovin.
Čočka nad zlato
Čočka je jednou z nejstarších kultivovaných luštěnin, kterou lidé pěstovali. A věděli proč, tato plodina má totiž na náš organismus blahodárný vliv. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň je zdrojem pomalu se uvolňující energie. Obsahuje vysoký podíl železa, snižuje cholesterol a obsahuje velké množství vlákniny. Největším pěstitelem čočky je Kanada, kterou následuju Indie, kde je její nejvyšší spotřeba na hlavu, vždyť je nedílnou součástí tamější kuchyně. Nechte se jí inspirovat. A pokud se Vám nechce čočku dlouho sáhodlouze namáčet, zvolte tu konzervovanou. Skvěle chutná, poslouží jako zdravé zahuštění do polévek a mimo jiné se hodí třeba i pro přípravu pomazánek. Ta konzervovaná je navíc perfektní pro rychlou přípravu zeleninového salátu.
Čočkový zeleninový salát
Ingredience:
- 2 plechovky (425 ml) Bonduelle Vapeur čočky
- 3 nadrobno nakrájené nakládané okurky
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 nadrobno nakrájená červená paprika
- 1 nadrobno nakrájená žlutá paprika
- Kuskus / Tarhoňa
- Olivový olej
- Ocet
- Cukr
- Sůl
Postup:
- Čočku propláchněte pod vodou a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou.
- Zakápněte olejem, octem a dochuťte solí, případně cukrem.
Znovuobjevené bohatství indiánů
Čte se kínoa, píše se quinoa a někdo jí také říká merlík čilský. Řeč je, a teď zcela bez nadsázky, o zázračné pseudoobilovině, která neobsahuje lepek, zato je nesmírně bohatá na bílkoviny. Její využití je neomezené, hodí se k snídani do kaše, k obědu jako příloha, nebo k večeři do salátu. S quinoou připravíte perfektní sladké i slané pokrmy a pohrát si můžete i s barevností pokrmů – dělí se totiž na bílou, červenou a černou. My jsme tentokrát zvolili jednoduché placičky, které jsou hotové do 30 minut.
Quinoové placičky
Ingredience:
- 2 balení Bonduelle Mini Quinoa, 2 x 106 ml
- 2 vajíčka
- 2 stroužky česneku
- ¼ hrnku pažitky
- ½ hrnku rukoly
- ½ strouhaného parmezánu
- Strouhanka
- Sůl a pepř
Postup:
- Veškeré ingredience vložte do mísy, ochuťte solí, pepřem a promíchejte.
- Postupně přisypávejte strouhanku, aby se směs spojila a nedrolila.
- Následně z těsta vytvarujte malé placičky o velikosti dlaně.
- Osmahněte na pánvi na trošce oleje, nebo pečte v troubě cca 20 min. na 180° C.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.