Čtyřicet dní před Velikonocemi začíná křesťanům postní doba. Je to čas, kdy by se lidé měli na chvíli zastavit, věnovat se vlastnímu duchovnímu růstu a najít si čas na své blízké. Kromě duchovní očisty půst souvisí i s očistou těla, které bychom měli sytit spíše lehkými a bezmasými jídly. Naši předkové dodržovali v této době dost přísná pravidla. Jedli jen jednou denně a nesměli si dát maso, ryby, vejce ani mléčné výrobky. Dnešní zvyky už nejsou ani u věřících tak přísné, ale není na škodu v tomto období trochu odlehčit jídelníček. Může to být ideální příležitost na shození nadbytečných kil, co nám zůstala po Vánocích.
Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy
Ingredience:
- Filet ze pstruha 5 ks
- Brambory 600 g
- Strouhaný parmazán 50 g
- Olivový olej 4 lžíce
- Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
- Kůra z 1 pomeranče 1 ks
- Sůl dle chuti
- Červená řepa Znojmia 1 ks
- Čerstvý kopr 1 hrst
- Smetana zakysaná 120 g
- Stroužek česneku 1 ks
- Křenový krém 1 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- Pepř dle chuti
Postup:
Malé brambory neloupeme, důkladně opereme a uvaříme v osolené vodě. Necháme zchládnout.
Červenou řepu slijeme a vyklopíme do mixeru. Nastrouháme k ní kůru z omytého pomeranče, prolisované stroužky česneku, nastrouhaný parmazán, půl lžíce křenu a také půl hrsti kopru.
Rozsekáme nahrubo a potom začneme pomalu přidávat tři lžíce olivového oleje. Ještě jednou rozmixujeme. Výsledné pesto by mělo mít hrubou strukturu. Přendáme ho do misky a necháme uležet.
V jiné míse si připravíme dresink na brambory. Prošleháme zakysanou smetanu, hořčici, zbytek křenového krému a zbývající kopr. Zamícháme vychladlé a pokrájené brambory a teprve potom případně dochutíme solí a pepřem.
Pstruhy pečlivě omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a osolíme.
Na pánvi rozehřejeme zbytek oleje s máslem a ryby na něm opečeme. Stačí 5–10 minut podle velikosti filetu. Můžeme je také opéct v troubě, což je vhodné hlavně pro ryby vcelku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.