Ač to zní možná podivně, lilek se pěstuje jako zelenina, botanicky se nicméně řadí mezi ovoce (stejně jako například rajče). Mnoho informací o něm jsme si řekli už v článku Lilek čili baklažán snižuje cholesterol a je považován za afrodisiakum. Stejně tak jsme si představili nějaké recepty na jeho přípravu. A protože lilek je pro některé stále ještě docela neznámý, přidáváme dnes další z řady receptů na jeho úpravu.Vyzkoušejte.
Potřebujeme:
- 1 velký lilek, překrojený podélně na 6 kousků
- 1 lžíce mouky
- 2 vejce
- olivový olej
- 40 g nastrouhaného parmezánu
- 18 lístků čerstvé bazalky
- 300 g nakrájené mozzarelly
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 1 nakrájená cibule
- 1 kořen celer nakrájený na kousky
- 400 g konzervovaných rajčat
Na omáčku zahřejte panenský olivový olej na pánvi, přidejte česnek, cibuli, celer a osmahněte doměkka. Vmíchejte rajčata, osolte, opepřete, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 25 minut.
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
Kousky lilku obalte v mouce a v osolených a opepřených vejcích. Na pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm obalený lilek z obou stran dohněda. Osmahnutý lilek vysušte ubrousky.
Takto připravené lilky dejte do zapékací mísy, na jejíž dno nejprve nalijte trochu omáčky, lilky osolte a opepřete, posypte parmezánem a lístky bazalky a půlkou mozzarelly. Pak přelijte omáčkou, přidejte zbytek mozzarelly a parmezánu.
Zapečte v troubě 15 minut, dokud povrch pokrmu lehce nezhnědne. Podávejte s listovým salátem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.