Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Celer jako hlavní hvězda: Smažené řízečky se sýrem a šunkou

Celer jako hlavní hvězda: Smažené řízečky se sýrem a šunkou

3.11.2024 - AndreaP.

Celer je zelenina, která je dostupná po celý rok, aniž by výrazně utrpěla na kvalitě. Tato výhoda z ní činí ideální surovinu pro zimní pokrmy. Celer je výrazným aromatem mnoha kuchyní - balkánské, středomořské, americké i anglické. Spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, i k přípravě vařených nebo syrových salátů. Celerová nať i semena jsou běžnou součástí kořenících směsí pro grilování.

Celer má mnohé zdravotní přínosy. Působí protizánětlivě a močopudně, podporuje činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a je vhodný pro revmatiky a diabetiky. Kromě toho uklidňuje, podporuje trávení a zpevnňuje cévy. Doporučuje se také při obezitě, protože urychluje látkovou výměnu, a působí jaké zdravé afrodiziakum.

A teď už se pojďme společně podívat na dnešní recet. Z výtečného celeru si dnes připravíme křupavé řízečky v těstíčku.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 500 g celeru
  • 120 g plátkového eidamu
  • 100 g šunky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g oleje
  • sůl

 

Oloupaný celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Po vychladnutí jej nakrájíme na plátky. 

Na každý plátek celeru poklademe plátek sýra, kolečko šunky a spíchneme párátkem.

Namáčíme do těstíčka z vajec, mléka, mouky a soli.

Smažíme v horkém oleji po obou stranách dorůžova.

Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz