Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Lahodný bezmasý oběd: Brambory s rajčaty a celerem v sýrové omáčce

Lahodný bezmasý oběd: Brambory s rajčaty a celerem v sýrové omáčce

20.10.2024 - AndreaP.

Jednoduché bezmasé jídlo z dob našich babiček. Dokonalé vařené malé brambory přelité bohatou smetanovo sýrovou omáčkou, ve které navíc krom sýra a smetany vyniká sladkost rajčat a jemná chuť celeru. Ať už chystáte rodinný oběd či večeři, spojení brambor, ementálu, koření vždy vytvoří dokonalou chuť. A ani si nevzpomenete, že nemáte maso. 

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 2 kg malých brambor
  • 100 g ementálu
  • 2 cibule
  • 2 střední rajčata
  • 2 celerové řapíky
  • 1 lžíce celozrnné pšeničné mouky
  • 1/4 l zeleninového vývaru
  • 125 g sladké smetany
  • sůl
  • kajenský pepř
  • muškátový oříšek

 

Omyté brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. 

Mezitím jemně nastrouháme ementál, dáme ho zatím stranou.

Očištěnou a omytou cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Celerové řapíky omyjeme, odkrojíme lístky a jemně je nasekáme. Řapíky nakrájíme na kousky a přitom odstraníme tvrdší vlákna.

V hrnci rozehřejeme olej. Vložíme cibuli a řapíkový celer a opečeme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání podlijeme zeleninovým vývarem. Hladce rozmícháme, přikryjeme a vaříme na slabém ohni 5 minut.

Přidáme rajčata a sýr. Mícháme až se sýr roztaví. Přimícháme smetanu, osolíme, okořeníme pepřem a muškátem.

Brambory rozpůlíme, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou celerovou natí.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz