Špenát, to je úžasná zdravá záležitost, která sice nemá tolik železa, kolik jsme si dříve mysleli, přesto všechno jej ale obsahuje a jako každá zelená zelenina by měl patřit do našeho jídelníčku. Proč a jak na nejlepší úpravu?
Lidé, kteří se setkali, hlavně s jeho náhražkou v podobě sekaných rozvařených kopřiv, špenát asi příliš nemilují, přesto je to chutná záležitost, kterou bychom konzumovat měli. Samozřejmě, každému nemusí vyhovovat jako příloha k pečenému masu, ale lze si najít celé spektrum dalších úprav, které nám třeba už budou sedět lépe.
Jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých. Nejznámější je potom špenát setý, který vyséváme na jaře a na podzim a vlastně už teď mohou semínka do země. Do Evropy se nám dostal díky křižáckým výpravám kolem 26. Století. První zmínky o této rostlině ale pocházejí už z 10. Století našeho letopočtu. Obsahuje nejen železo a další minerály, ale také vitamíny C,E,K.
Špenátová polévka
- 400 g mraženého špenátu
- 1 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml vývaru (zeleninový, drůbeží)
- špetka mletého kmínu
- 150 ml smetany
- sůl a mletý pepř
- Starší pečivo a máslo
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme špenát a česnek. Jakmile vše zarestujeme, zalijeme směs vývarem. Krátce povaříme a rozmixujeme. Přidáme kmín, smetanu, sůl a pepř. Na pánvi si pak rozpustíme máslo, na kterém opečeme na kostičky nakrájené pečivo. To pak použijeme jako krutonky do polévky.
Krémové rizoto
- 1 lžička olivového oleje
- 50 g kulatozrnné rýže
- 125 ml polotučného mléka
- 80 g mraženého listového špenátu
- 70 g mraženého hrášku
- 50 g parmazánu
- sůl a pepř
Rýži krátce opečeme na oleji, přidáme mléko a dolijeme vodou v poměru 1 ku 2 – na jeden díl rýže dva díly vody s mlékem. Vaříme doměkka. Poté přidáme hrášek a špenát. Krátce vše povaříme, přidáme parmezán a vymícháme do hladkého rizota. Opepříme, osolíme, ještě trochu promícháme. Podáváme a navrch opět zasypeme parmazánem.
Roláda z listového špenátu
- 300 g lístků mladého špenátu
- 5 vajec
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- 100 g vepřové šunky
- 100 g tvrdého sýra na plátky
Špenát umyjeme a pokrájíme na malé kousky. Extra si vyšleháme bílky a žloutky. Do bílku pak opatrně zamícháme žloutky, špenát, prolisovaný česnek a pepř. Směs naneseme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme při 240 stupních asi 25 minut. Poté poklademe šunkou a sýrem, zarolujeme a následně krájíme a podáváme.
Napsala Zuzana Zelenková
ilustrační foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.