Babinet.cz  /  Recepty  /  Diety  /  Sladké vánoce při cukrovce, aneb inspirujte se recepty na dia cukroví

Sladké vánoce při cukrovce, aneb inspirujte se recepty na dia cukroví

26.11.2019 - AndreaP.

Vánoce - to je pro mnohé krom jiného také plně naložený stůl a hodování, a to včetně všudypřítomného cukroví. O tom, že  to zrovna nesvědčí našemu organismu, což má za následek minimálně razantné zvýšení povánočních kil, jsme si už psali, stejně tak pak o tom, jak na zdravější verzi vánočního cukroví.

Jsou pak ale také lidé, kterým toto hodování nezpůsobuje jen zvýšení hmotnosti, ale také zhoršení zdravotního stavu, jelikož mají nějaké dietní omezení. Řeč bude tentokráte právě o jedné ze skupin těchto lidí, a to jsou diabetici.

Každý diabetik ví, že jíst musí vyváženě a s mírou, úměrně své léčbě a aktuálnímu zdravotnímu stavu, nicméně si zcela jistě také každý diabetik nějaké to cukroví na Vánoce rád dopřeje. Přinášíme proto tipy na dia cukroví.

Diabetické citronové placičky

na 50 kusů:

120 g pšeničné mouky, 120 g pšeničné celozrnné mouky, 40 g ovocného cukru, 30 g sypkého diabetického sladidla, 1 špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, kůra strouhaná z poloviny citronu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 vejce

Do mouky přidáme ovocný cukr, diabetické sladidlo, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru. Navrch nakapeme citronovou šťávu a doprostřed dáme vejce. Všechny přísady nasekáme velkým nožem a potom zpracujeme rukama na pevné křehké těsto. To zabalíme do fólie a na 1 hodinu dáme odpočinout do ledničky.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme plech - vyložíme jej pečícím papírem. Těsto vyválíme na troše mouky na 3-4 cm silný plát.  Vykrajujeme kulaté placičky o průměru asi 3 cm a pokládáme je na plech. Pečeme v troubě asi 10 minut.

2 kousky odpovídají 10 g sacharidů.

 

Slepované cukroví (bezlepkové a diabetické)

150 g bezlepkové mouky Mantler nebo Jizerky, 100 - 120 g másla nebo Hery, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 1 lžička (špetka) kypřícího prášku

Z uvedených surovin uhněteme těsto, které dáme do ledničky odpočinout alespoň na jednu hodinu. Potom těsto vyválíme na slabší placku a z ní vykrajujeme menšími vykrajovátky různé tvary. Dáváme je na plech na pečící papír, dál od sebe (trošku nabydou) a pečeme v mírně vyhřáté troubě do růžova. Hotové cukroví spojujeme pro diabetiky marmeládou DIA. Povrch dozdobíme podle fantazie.

Informace pro diabetiky: celé množství má 18 Vj. Vydělíme - li počtem kusů, dostaneme počet výměnných jednotek v 1 kousku cukroví

Diabetické kořeněné hvězdičky

Na 50 kusů:

120 g pšeničné mouky, 120 g pšeničné celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 80 g ovocného cukru, 1 vejce, 1/2 lžičky skořice, špetka mletého hřebíčku, špetka mletého nového koření, špetka kardamomu, 120 g studeného másla, 3 lžíce mléka

Mouku smícháme na válu s práškem do pečiva a s cukrem. Vejce rozklepneme doprostřed, koření a tuk v malých kouscích umístíme na povrch. Všechny přísady nasekáme velkým nožem, až se drobí, potom rychle zpracujeme rukama těsto. Zabalíme jej do fólie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů), plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na troše mouky na 2-3 mm silný plát. Vykrajujeme hvězdičky a pokládáme je na plech. Potíráme mlékem a pečeme asi 10 minut do zlatohněda.

2 kousky odpovídají 10 g sacharidů.

 

Diabetické zázvorové tolary

Na 40 kusů:

50 g kořene čerstvého zázvoru nebo 2 lžičky práškového, 150 g měkkého másla, 70 g medu, 1 vejce, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 70 g pohankové mouky, 50 g čerstvě mletých mandlí, špetka mleté skořice a špetka hřebíčku

Zázvor oloupeme a najemno nasekáme. Tuk ušleháme na pěnu a potom vmícháme med a vejce. Mouku, mandle a koření vmícháme vařečkou do krému. Těsto krátce zpracujeme rukama a zfomujeme do tří válečků o průměru 2,5 cm. Válečky jednotlivě zabalíme do alobalu a na 1 hodinu dáme do chladu.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů). Připravíme plech - vyložíme jej pečícím papírem.  Z válečků odkrajujeme asi na prst silná kolečka a pokládáme je na plech.  Pečeme v troubě asi 15 minut dozlatova.

2,5 kousku odpovídá 10 g sacharidů.

 

Diabetické kokosové marokánky

3 bílky, 35 g ovocného cukru, 45 g sypkého diabetického sladidla, 2 lžičky citronové šťávy, 170 g strouhaného kokosu, 100 g diabetické čokolády na ozdob


Bílky ušleháme na sníh. Postupně přidáme ovocný cukr a diabetické sladidlo, potom vmícháme citronovou šťávu. Strouhaný kokos vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Dvěma lžičkami pokládáme na plech hromádky.

Marokánky pečeme v troubě asi 20 minut. Potom je necháme vychladnout. Čokoládu rozdrobíme a roztavíme ve vodní lázni. Marokánky v ní máčíme spodkem a necháme je ztuhnout na fólii.

 

Diabetické čokoládové tolary

120 g měkkého másla, 60 g ovocného cukru,  60 g sypkého diabetického sladidla, 2 vejce, 120 g pšeničné mouky, 120 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 70 g nahrubo nasekané diabetické čokolády


Tuk v míse ušleháme na pěnu. Přidáme ovocný cukr, diabetické sladidlo a vejce a vše zpracujeme mixérem na hustý krém. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Spolu s čokoládou vmícháme vařečkou do krému. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme plech a dvěma lžičkami sázíme na plech malé hromádky těsta. Tolary pečeme v troubě asi 20 minut.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz