V předchozí části věnované letošním svátkům jsme se zabývali radami k pečení cukroví. Nyní přistoupíme přímo k samotnému pečení, tedy už žádné rady, ale přímo recepty na jednotlivé druhy. A pozor, pamatujeme i na diabetiky a celiaky! Jednu radu si však přece jenom neodpustíme.
Milé čtenářky, máte problém, ať už při pečení či vaření, s neustálým ochutnáváním a ujídáním všech možných ingrediencí ústícím obvykle v přeplněnost žaludku, nevolnost a nepříjemné výčitky svědomí? Nezoufejte a zkuste se, před zahájením práce v kuchyni, dobře a hlavně sytě najíst. Vězte, že přinejmenším následující hodinu nebudete mít vůbec chuť ani na jednu z těch surovin, které budete zpracovávat.
A nyní tedy.. spoustu receptů na všelijaké druhy cukroví, ale i další recepty a zajímavosti naleznete na tomto místě a pro inspiraci nabízíme vybrané zajímavé kousky:
Brambůrky
Složení: 1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové, práškový cukr na obalení, rum
Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao práškové
Z této dávky vytvoříte zhruba 12 až 15 brambůrek.
Příprava: Z krupice, 1/4 kg práškového cukru, másla, vody a mandlové tresti udělejte těsto, které dejte na 24 hodin odležet do lednice zabalené do igelitového sáčku, aby neoschlo. Pak těsto propracujte a rozválejte na pocukrovaném vále na placku. Vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8 cm. Piškoty slepte kakaovým krémem. Slepené piškoty namočte do rumu, ihned obalte těstem a vyválejte ve směsi z kakaa a práškového cukru.
Amaretti
Složení: 3 bílky, 300 g loupaných mletých mandlí, 3 loupané mleté hořké mandle, nebo 8 kapek oleje z hořkých mandlí, 300 g cukru
Příprava: Bílky ušleháme v míse na sníh. Do sněhu vmícháme mandle s hořkými mandlemi nebo mandlovým olejem a cukr. Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Plech vymažeme. Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů, trochu je rozmáčkneme a položíme na plech. Necháme větší mezery - amaretti se při pečení trochu roztečou. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut. Vydatně poprášíme moučkovým cukem a necháme vychladnout.
Babiččini ježci
Složení: 200 g mletých vlašských ořechů, 2 bílky, 200 g cukru, trochu citronové šťávy
Příprava: Vypracujeme těsto a utvoříme váleček. Ten rozřízneme uprostřed nožem a z obou stran napícháme mandle. Sušíme v troubě na nižší stupeň. Až je těsto napůl usušené, doprostřed válečků dáme marmeládu a necháme dosušit. Krájíme na plátky ještě teplé a přitom nůž namáčíme ve vodě.
Hrudky z tatranek
Složení: 250 g másla, 200 g cukru, 2 žloutky, 200 g ořechů, 6 tatranek, rum, čokoládová poleva
Příprava: Smícháme máslo, cukr a žloutky. Ořechy a tatranky nakrájíme nahrubo a navlhčíme rumem. Vše spojíme v hmotu a děláme z ní hrudky. Dáme ztuhnout a pak máčíme v čokoládové polevě.
Mandlové piškoty
Složení: 200 g mouky, 100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 bílek, 70 g mandlí, trochu vody
Příprava: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, několik lžiček vody a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout do dalšího dne. Potom ho rozválíme na sílu 1 cm, tvořítkem vykrojíme podlouhlé tvary piškotů, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme oloupanými a posekanými mandlemi a upečeme dorůžova.
Slovácké cukroví
Složení: 200 g cukru, 200 g strouhaných ořechů, 1 lžíce rumu, bílek podle potřeby, cukr na vál, marmeláda na spojení
Poleva: 150 g cukru, citronová šťáva, ořechy na ozdobu
Příprava: Zpracujeme tužší těsto a na pocukrovaném vále jej rozválíme do síly 3mm. Vykrájíme drobné tvary a necháme na papíře oschnout. Spojíme vždy dva stejné tvary marmeládou, potřeme citronovou polevou a navrch přidáme mírně posekané ořechy. Slovácké cukroví nepečeme.
Pamatujeme také na diabetiky: Diabetické čokoládové tolary
Složení: 120 g měkkého másla, 60 g ovocného cukru, 60 g sypkého diabetického sladidla, 2 vejce, 120 g pšeničné mouky, 120 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 70 g nahrubo nasekané diabetické čokolády
Příprava: Tuk v míse ušleháme na pěnu. Přidáme ovocný cukr, diabetické sladidlo a vejce a vše zpracujeme mixérem na hustý krém. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Spolu s čokoládou vmícháme vařečkou do krému. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme plech a dvěma lžičkami sázíme na plech malé hromádky těsta. Tolary pečeme v troubě asi 20 minut.
Diabetické kokosové marokánky
Složení: 3 bílky, 35 g ovocného cukru, 45 g sypkého diabetického sladidla, 2 lžičky citronové šťávy, 170 g strouhaného kokosu, 100 g diabetické čokolády na ozdobu
Příprava: Bílky ušleháme na sníh. Postupně přidáme ovocný cukr a diabetické sladidlo, potom vmícháme citronovou šťávu. Strouhaný kokos vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Dvěma lžičkami pokládáme na plech hromádky. Marokánky pečeme v troubě asi 20 minut. Potom je necháme vychladnout. Čokoládu rozdrobíme a roztavíme ve vodní lázni. Marokánky v ní máčíme spodkem a necháme je ztuhnout na fólii.
Dále doporučujeme :
Rychle, snadně, chutně: Trio cukroví na váš sváteční stůl
Vánoce za časů našich babiček: Oplatky, černý kuba, kaše i muzika
Pivní hrnková vánočka: Geniální recept i pro muže
Zdravé vánoční pečení není umění. Tipy, jak omezit cukr, mouku, tuk a hřešit tak bez výčitek
Upečte si nejlepší vánoční perníčky včas
Ovocný chlebíček? Na vánoce jedině citrónový bochníček
Symbolem českých Vánoc je vánočka. Vánoční štola jí šlape na paty
Báječné retro cukroví, které zvládnete levou zadní
Chcete mít letos to nejlepší vánoční cukroví? Stačí pár triků a rad a pečení může začít
(fotografie : simplyhomecooked.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.