Houbová omáčka či hovorově houbovka nebo smetanová houbová omáčka je omáčka, která se vyrábí ze smetany a sušených, zavařených či čerstvých hub, které jí propůjčují typické aroma a chuť. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem a v některých případech může obsahovat plátky hovězího masa. Patří mezi typická česká jídla.
Houby se do omáčky přidávají nakrájené na plátky, či rozčtvrcené v závislosti na jejich velikosti. Pokud jsou přidávané houby sušené, doporučuje se je před použitím namočit do mléka nebo vody, pokud jsou přidávány houby zavařené, doporučuje se je propláchnout.
Potřebujeme :
- 250 g hub
- 60 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 1 dl mléka
- 2 dl smetany
- celý pepř
- 1 cibule
- sůl
- kmín
Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, osmažíme, zředíme vodou a mlékem a řádně rozšleháme, aby nebyly hrudky.
Přidáme tlučený pepř, kmín a za častého míchání dobře provaříme, pak případně přecedíme, osolíme.
Nakonec přidáme podušené houby i s vývarem, smetanu a krátce vše společně povaříme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.