Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.
V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.
Na polévku potřebujeme:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 1,5 l vody
- 1 lžíce oleje
- zeleninový bujón
- mletá sladká paprika
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninový bujón, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.