Vločky, především ovesné, jsou zcela univerzální potravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět, a to nejen pokud jste příznivci kvalitního stravování. Vločky využijete na snídani, k obědu i na svačinu. Dají se přetvořit do sladké i slané podoby. Navíc se mohou pyšnit mnoha benefity, zejména velkým množstvím prospěšné vlákniny. Zkuste si dát vločky na snídani! Přinášíme vám tipy na lahodnou kaši a výborné lívance.
Vločky byly dlouho mylně vnímány jako ne příliš dobrá surovina, kterou nakupují především lidé při nejrůznějších potížích. To je ale velká škoda. Samy o sobě nejsou příliš chuťově výrazné, ale právě díky tomu se hodí pro mnoho úprav. Seženete všechny možné druhy, od jemně mletých až po celé, špaldové či jahelné. Nehledě na to, které nakonec skončí ve vašem nákupním košíku, snažte se volit především ty nejkvalitnější.
Spolehlivou zárukou pro kvalitní potraviny jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Farmáři hospodařící v tomto režimu přírodu nezatěžují, ale naopak ji pomáhají uchovat v dobrém stavu. Nevyužívají chemických hnojiv či postřiků.
Vločky jsou opravdu široce využitelné. Nejen, že si z nich připravíte výživnou snídani v podobě lívanců či kaše, na které vám přinášíme jednoduchý recept. Použít je ale můžete například i do polévky místo nudlí či rýže, v horké tekutině totiž krásně nabobtnají. Hodí se také pro pečení nejrůznějších dezertů, a to nejen do těsta či korpusu. Opražené vločky získají jemně oříškovou chuť a můžete jimi moučník posypat, získáte tak zdravější variantu oblíbené drobenky.
Ovesná kaše
• plnotučné mléko
• vločky
• kakao
• pudingový kakaový prášek
• javorový sirup
• oříšky
• ovoce na ozdobení
Do hrnce k půl hrníčku mléka přidejte tři lžíce vloček, výborné jsou například pohankové. Metličkou přimíchejte lžíci pudingového prášku, díky kterému kaše získá krásně krémovou konzistenci. Přidejte ještě dvě lžíce javorového sirupu a lžičku kakaa. Vařte do zhoustnutí. Kaši dozdobte oblíbeným ovocem a oříšky.
Ovesné lívance
• půl hrnku mléka
• 100 g ovesných jemně pomletých vloček
• skořice
• lžíce medu
• 1 vejce
• olivový olej na smažení
Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň deset minut odpočinout, aby se vločky dostatečně nasákly a nabobtnaly mlékem. Vznikne hustější kaše, kterou nabírejte lžící a na rozpálené pánvi tvarujte pravidelná kolečka. Výsledek můžete přizdobit kvalitním jogurtem, oříšky, medem či oblíbeným ovocem.
TIP: Nadýchané lívance? Jednoduše přidejte ½ sáčku prášku do pečiva.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.