Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!
Pokud se v kuchyni bojíte experimentovat, právě při přípravě salátů se to můžete naučit. Chutí a jejich kombinací je opravdu nespočet a je jen na vás a vaší fantazii, co do mísy ještě přihodíte. Prim ale vždy hraje kvalita využitých ingrediencí. Čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek.
Opravdovou záruku kvality hledejte pod certifikovanými logy biolistu a biozebry. Takto označené produkty pocházejí z ekologického zemědělství, seženete je v obchodních řetězcích ale také přímo na lokálních ekofarmách. Farmáři pěstují zeleninu bez chemických hnojiv či postřiků, plody tak nebudou obsahovat stopy takových látek a do úst budete vkládat hlavně cenné vitaminy a minerály. Co se týče masa - krávy, prasata i kuřata žijí na biofarmě téměř v přirozených podmínkách. Volně se pohybují po pastvě, a i v ustájení mají dostatek volného prostoru. Porážka probíhá šetrným způsobem tak, aby zvířata nebyla vystavována zbytečnému stresu, který má na kvalitu masa také vliv.
Aby vás salát dostatečně zasytil a dodal potřebné látky, měl by obsahovat víc než jen zeleninu. Důležité jsou zejména bílkoviny a kvalitní tuky. V ekologickém režimu farmáři pěstují téměř vše, co budete k přípravě potřebovat.
Kuskusový salát s cizrnou
• hrnek kuskusu
• 250 g rajčat
• 250 g cizrny
• olivy
• farmářský Balkánský sýr
• 1 menší červená cibule
Kuskus připravte podle návodu na obalu, pokud máte vývar, můžete jej využít místo vody. Cizrnu uvařte doměkka, uvaří se lépe, pokud ji necháte namočenou přes noc. Rajčata, cibulku a farmářský sýr pokrájejte na malé kousky, ke směsi přijdete sceděnou cizrnu, hotový kuskus a dozdobte olivami. Osolte a opepřete podle chuti.
TIP: Přidat můžete i jarní cibulku či křupavé ředkvičky.
Teplý pohankový salát
• hrnek pohanky
• 250 g rajčat
• 1 červené cibule
• 3 zelené papriky
• olivový olej
Nejdříve uvařte osolenou pohanku. Pokrájenou cibulku osmahněte dozlatova, přidejte kousky rajčat a paprik. Nakonec přimíchejte hotovou pohanku. Směs opepřete a osolte.
TIP: Do salátu můžete přidat například i kousky kuřecího masa, špenát i syrovou červenou cibulku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.