Když se řekne tažený závin, ihned se mi vybaví dětství a babička. Právě ty pravé tažené záviny totiž byly specialitou našich babiček a nepochybně patřily k víkendovému pečení. A protože víkend je přávě před námi, pojďme si spolu takový závin upéct a zavzpomínat na dětství.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli a cukru
- 1 vejce
- trocha oleje
- 100 ml vody
- mouka na vál
- tuk na vymazání
Náplň:
- 600 g jader vlašských ořechů
- 100 g piškotů
- 50 g rozinek
- 20 g medu
- 60 g cukru
- 1/4 l mléka
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička mleté skořice
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 30 g moučkového cukru
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a vejce a po částech přidáváme asi 1 dl vody. Zpracujeme těsto, které přesuneme na vál a důkladně něj prohněteme, aby bylo hladké a pružné. Z těsta vyválíme bochánek, potřeme jej olejem, zakryjeme miskou a necháme asi 1 hodinu odpočinout.
Jemně umeleme 400 g ořechů, dalších 200 g pak hrubě nasekáme. Piškoty rozdrobíme a smícháme s nasekanými ořechy a rozinkami. V hrnci přivedeme k varu med, cukr a mléko, plamen vypneme a postupně vmícháváme citronovou kůru, skořici, mleté oříšky a 50 g másla nebo rostlinného tuku. Promícháme a dáme stranou.
Na pracovní plochu prostřeme větší čistou utěrku a lehce ji poprášíme hladkou moukou. Těsto položíme na utěrku, trochu rozválíme a pak jej opatrně prsty vytahujeme směrem od středu ke krajům.
V hrníčku rozpustíme zbylé máslo nebo tuk, polovinou másla potřeme vytažený závin, rozložíme na něj ořechovou náplň, posypeme směsí z drcených piškotů, nahrubo sekaných ořechů a rozinek. Závin pomocí utěrky svineme a opatrně přeneseme na slabě pomaštěný plech. Zbylým máslem jej pomažeme a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Horký závin posypeme moučkovým cukrem a ještě teplý nakrájíme na jednotlivé dílky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.