Jak lépe začít nový týden než receptem Josefa Maršálka. Tentokrát jsou to skvělé valašské hruškové frgály s badyánem, které Josef upekl z jeho oblíbené BIO špaldové mouky Pernerky. Jsou výborné!!!
Těsto:
- 500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka
- 100 g sádlo
- 250 g mléko
- 2 žloutky
- 20 g droždí
- 75 g cukr krupice
- 5 g mořská sůl
Náplň:
- 4 kg hrušky, nejlépe plošťky
- 100 g melasa
- 100 g hnědý cukr
- 100 g rum
- 10 g mletý badyán
- 1 g skořice
Drobenka:
- 110 g hladká špaldová mouka
- 55 g máslo
- 55 g cukr krupice
- špetka soli
Na dokončení:
- 200 g másla na pomazání
- mletý perník na posypání
- rum podle chuti
Těsto: do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky.
Náplň: hrušky vyjadřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout.
Drobenka: ze všech ingredienci vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečící papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou.
Poznámka: původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily do měkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení ovoce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.