Jídelníček 21. století je plný bílé rafinované mouky. Ta ale obsahuje lepek, který pro tělo
představuje zátěž. Díky šlechtění plodin se navíc vyskytuje v daleko vyšších koncentracích než dříve. Chcete se cítit fit? Zkuste recepty na „odlehčené“ dobroty z Biopekárny Zemanka.
Karamelový cheescake
Suroviny
- 250 g Pohankových bio perníčků z Biopekárny Zemanka, 80 g másla, 200 g sýru Philadelphia, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 1 zkaramelizované kondenzované mléko, 1 lžíce cukru, 3 vejce
Předehřejte si troubu na 150 °C a do dortové formy (cca 22 cm) si vložte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem.
Rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Tuto drobenku rozprostřete na dno dortové formy a pořádně umačkejte.
Na náplň vyšlehejte Philadelphii s tvarohem a postupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko. Na závěr přidejte lžíci třtinového cukru a vejce.
Na drobenkový korpus nalijte připravenou náplň a pečte přibližně 45 minut. Po upečení by měl být cheesecake pevný, ale střed by se měl jemně chvět. Po vytažení z trouby nechejte dort chvíli odstát, pak jej jemně vytáhněte z formy a dejte vychladit do lednice.
Perníkové piknik muffiny
Suroviny
- 1 balení perníkových srdíček z Biopekárny Zemanka, 3 jablka, 1⁄2 citronu, 1 hrnek pohankové mouky hladké, 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 1⁄2 hrnku hladké kukuřičné mouky, 4 lžíce hnědého cukru, 3 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce perníkového koření, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, 1⁄2 hrnku řepkového oleje, 4 lžíce medu, 1 až 2 lžíce rumu, 3⁄4 hrnku mléka
Z balíčku sušenek si 12-14 valentýnských srdíček odložíme stranou na ozdobu hotových
muffinů. Zbylá srdíčka nasekáme nožem na menší kousky. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo a zakápneme šťávou z půlky citronu.
V míse smícháme mouku, cukr, namleté ořechy, koření a kakao. Přidáme tekuté suroviny – mléko, olej, med a rum. Nakonec vmícháme jablka a kousky perníkových srdíček.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které naplníme těstem do 3/4 košíčku.
Pokud chceme dát dovnitř povidla nebo jinou marmeládu, plníme košíček těstem jen do 1/3, pak vložíme lžičku náplně a doplníme těsto do 3/4 košíčku.
Pečeme v předem vyhřáté troubě nejprve 10 minut na 180 stupňů, pak dalších 20 minut
na 165 stupňů.
Necháme vychladnout a každý muffin ozdobíme lžící povidel a valentýnským srdíčkem.
Čoko dort
Suroviny
Na korpus:
- 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta přece nic nezkazí
Troubu předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu vymažeme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkáme do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečeme 35 až 40 minut do zlatova.
Mezitím si připravíme náplň. Smetanu dáme do hrnce a zahřejeme (nesmí se vařit), přidáme čokoládu, necháme rozpustit a neustále mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Zašleháme do ní žloutky a vylijeme na vychladlý korpus.
Necháme přes noc v ledničce ztuhnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.