Vosí hnízda a včelí úly, snadno se v názvosloví člověk ztratí. První jmenované je velikonoční pečivo naplnění oříšky a ovocem. Tvarem připomíná rolády či šneky. Druhé má podobu domečku pro včely z kakaového těsta vyplněného krémem a zalepené piškotem. Pokud se vám sbíhají sliny, klidně si udělejte obojí.
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 375 ml mléka
- 50 g tuku
- 50 g cukru na pečení
- 2 žloutky
- citronová kůra
- lžička soli
Náplň:
- 100 g másla
- 50 – 100 g oříšků
- 50 g rozinek
- 50 g sušených nebo kompotovaných třešní
- 50 – 100 g zavařené dýně nebo pevných hrušek
- 50 g cukru na pečení
- skořice
- příp. kandovaná pomerančová kůra
- rozpuštěné máslo na potírání
- korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování
Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 – 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Dobře chutná i pokrájená kandovaná pomerančová kůre, kterou podle chuti mírně sypeme skořicí.
Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 – 5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení.
Pečeme na 200 °C. Vychladlé pečivo jemně pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.