Švestky začínají dozrávat téměř všude. Stačí je jen utrhnout a sníst. Nebo použít do domácího ovocného koláče.
Těsto :
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 200 g bílého jogurtu Hollandia
- 3 vejce
- 1 limetku
- 180 ml oleje
- cca 15 vypeckovaných švestek
Mandlová drobenka :
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 100 g mandlových lupínku
Postup: Do mísy nalijeme jogurt, přidáme vejce, olej a přisypeme cukry. Krátce ručním šlehačem rozšleháme, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujeme. Následně do těsta vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto zpracujeme co nejdříve. Do koláčové formy nalijeme zhruba polovinu těsta, na které naskládáme pokrájené švestky a zalijeme zbylým těstem. Posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Nakonec pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.
TIP
Aby byl koláč ještě sladší, můžeme ho jemně posypat strouhaným marcipánem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.