Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Rýže na náš stůl

Rýže na náš stůl

11.5.2018 - AndreaP.

Základ jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže, která představuje asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidské populace a která nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se rýže pěstovala již před více než 6 000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci – nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už začala šířit po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století byla v Itálii založena první rýžová pole. Do Čech byla rýže dovezena asi v 16. století.

„Rýže je sacharidová potravina, tzn. že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby), vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musí dodržovat zásady bezplepkové diety,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová a dodává:

„rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku,
z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek – některých vitamínů skupiny B, vitamínu E, železa, draslíku nebo hořčíku.“
Nespornou výhodou rýže je také
její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných
i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Studený salát s pomerančovými kapustičkami a zázvorem

pro 4 osoby

příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

  • 3 varné sáčky rýže
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)
  • panenský olivový olej
  • sůl

 

Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme,  vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát,
který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Krůtí rýže s celerem, brynzou a chilli

pro 4 osoby

příprava 30 minut

  • 2 varné sáčky rýže
  • 200 g oloupaného celeru
  • 1 menší chilli paprička
  • bylinky (libeček nebo petrželka)
  • 800 g krůtího masa
  • sůl
  • pepř
  • panenský olivový olej
  • 200 g brynzy

 

Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě. Celer pokrájíme na drobné kousky
a pět minut před koncem varu přihodíme k rýži, poté vše scedíme. Chilli papričku posekáme
na tenké plátky, bylinky obereme na drobné lístky. Maso rozkrájíme na velikost soust, osolíme, opepříme a dozlatova opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem (asi 5 lžic). Smícháme s rýží a celerem, chilli papričkou a rozdrobenou brynzou (část můžeme použít
na ozdobu). Zlehka promícháme s dalšími 4 lžícemi olivového oleje a rozdělíme na talíře. Podáváme zdobené bylinkami.

 

Tip: k přípravě rýžových receptů doporučujeme použít rýži Uncle Ben´s, nelepí se.

Vaše názory

klíčník
31.5.2018 13:52

Zrovna rýže ve varných sáčcích je jedna z nejhorších,tak proč ji dáváte do receptů?

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.